Gå til sidens hovedinnhold

Kjøper bolig fra 1733

Artikkelen er over 13 år gammel

Helge Dalen i Gjerstad har inngått en intensjonsavtale med Harald Rø om kjøp av forvalterboligen på Eikelands Verk som er fra 1733 og kommunens eldste hus.

Huset ligger flott til, men det må gjøres ganske mye for å få det til en brukelig standard.

Kulturminne

– Vi har ikke skrevet under en endelig kontrakt, men vi har i hvertfall en muntlig avtale på at jeg skal kjøpe bygningen. Huset er et av de viktigste kulturminnene i Gjerstad og faktisk det eldste huset i kommunen. Men bygningen er preget av forfall, og det betyr at det er en kjempejobb å få satt den i stand slik at det får en standard som gjør det beboelig. Det er et svært spennende hus med en byggestil som er spesiell, nemlig barokk. Spesielt taket, som er valmet, er ganske så spesielt. Når jeg nå kjøper huset, så ser jeg på det som langsiktig prosjekt, og det vil ta år før det kan fremstå slik jeg ønsker det, sier Dalen, som legger til at de andre, gamle husene som ligger på tomta er satt i stand og fremstår i dag som praktbygninger.

Ikke sanitæranlegg

– Jeg håper som sagt å få rustet opp forvalterboligen også slik at den blir like flott som de andre byggene her. Det er innlagt vann, men ikke sanitæranlegg. Huset er i halvannen etasje, og jeg vil ruste det opp slik at det kan bli brukt som et bolighus etter hvert, sier kjøperen, som forøvrig også er lederen i Gjerstad Historielag og dermed svært så historisk interessert. – Det vil kreve ganske mye å sette huset i skikkelig stand. I og med at det er en fredet bygning, håper jeg å få til et godt samarbeid med vernemyndighetene i denne prosessen, sier Dalen videre.

Ingen bindinger

– Selv om dette er en fredet bygning, så er det ingen bindinger som gjør at det er problemer med et salg av forvalterboligen. Men vi må gjennom en del byråkrati før vi kan signere kontrakten, og det kan ta noe tid. Vi må få på plass dette med fradelingen av bygningen, men jeg håper at disse rundene vi må ta går greit slik at vi får brakt det hele i orden. Det viktigste er at selger og kjøper blir enige, sier disponent Harald Rø i AS Egelands Verk til vår avis. Hvorfor Rø velger å selge huset, vil han ikke si så mye om, bortsett fra at det har med “industriell utvikling” å gjøre. I midten av august var det stor festivitas på Eikelands Verk under markeringen av verkets 300-årsjubileum. Over 1200 personer stilte opp i det stilfulle arrangementet som foregikk i området rundt den omtalte forvalterboligen. Hva Dalen skal gi for huset, vil han ikke ut med.