Knut Henning skrev historie

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Det ble skrevet historie i Prommens lokaler på Stranden i Risør valgkvelden. For første gang har RV sikret seg en ordfører. Dette er noe som allerede er behørig registrert – og som vil fortsette å være i fokus i tiden som kommer.

DEL

Rød Valgallianses ordførerkandidat Knut Henning Thygesen blir Norgeshistoriens første ”røde” ordfører. Når dette skrives er tallene ikke helt klare, men Thygesen hadde fått 1226 førstevalgsstemmer, Jan Einar Henriksen (Venstre) hadde fått 754, Høyres Kjell Mac Donald 752 og Randi Gunsteinsen fra Arbeiderpartiet 618 stemmer.

–Dette sier mye om Risørvelgernes evne og vilje til å tenke lokalt – og stemme lokalt, sa den nyslåtte ordføreren da meldingen kom om at RVs ordførerplass var sikret. Thygesen skrøt også av velgernes romslighet.

Men som med valgvaker flest; det var en spent stemning på Prommen i timene før resultatet forelå. Det store spørsmålet var selvsagt hvordan Knut Henning Thygesens ordførerkandidatur var blitt mottatt av den jevne Risørvelger?

At NRK hadde vist en særdeles glad RV-gjeng som nærmest tok seieren på forskudd med allsang, kan jo nevnes. Men uvissheten knyttet Høyresidens argumenter om RVs ideologi nasjonalt ville få gjennomslag hos Risørvelgerne, skapte ekstra nerver. Ville Risørvelgerne på grunnlag av dette ta avstand fra Knut Henning Thygesen?

Selv Knut Henning Thygesen opplevde situasjonen de siste dagene som noe stresset nettopp på grunn av dette. Noe han også innrømmet. Men om fokus ble presset fra lokalpolitikk til utenrikspolitikk de aller siste dagene, var det ingen som innerst inne trodde dette ville få de store konsekvenser for Thygesens ordførermuligheter.

Men om mange trodde, enda flere håpet, var det ingen som visste.

Det vil si; ingen var sikre før en halv time gjensto til midnatt. Da kom meldingen fra tellekorpset. Rett nok uoffisielt, men med så soleklare tall at det ikke hersket tvil. Knut Henning var blitt ordfører!

Hadde ikke taket i Prommens lokaler vært særdeles solid tror vi det hele hadde løsnet da nyheten ble kjent. Det store hadde skjedd. Krølltoppen, som er Risørgutt så god som noen, hadde lykkes i det som han vel i utganspunktet antok var en vanskelig greie. Nemlig å stå for den største overraskelsen i norsk politikk på mange år!

Artikkeltags