Gå til sidens hovedinnhold

Konge og dronning for siste gang...

Artikkelen er over 19 år gammel

Det er ikke i mange sammenhenger det kåres konge og dronning i Risør, men de siste ni årene har speiderne hatt sin årlige gallaforestilling på Gahrsjordet og kåret de mest ivrige turgåerne til Vakthusheia. I morgen er det klart for jubileumsgalla, men så er det også slutt.

Vi sitter ved starten på stien opp til Gahrsjordet og Vakthusheia sammen med Thorvald Garthe, som har vært en av pådriverne og ildsjelen for å få flest mulig til å komme seg ut i frisk luft og ta turen til topps på Vakthusheia.

En distanse på fem kilometer tur/retur.

Jubileum

– Det var i 1992, da speiderne i Risør skulle markere sitt 75-årsjubileum, at vi kom på idéen om å arrangere en vandring til Vakthusheia med kåring av en konge og dronning som gjennom året hadde hatt flest turer til toppen. I utgangspunktet var det snakk om kun det ene året, men oppslutningen var stor og det ble nærmest et folkekrav om å fortsette. Og det har vi altså gjort i 10 år, og i løpet av den tida har vi registrert i underkant av 50. 000 navn i bøkene våre der oppe på heia.

- Det er ikke verst, og selv om vi nå gir oss med denne kåringen, så håper jeg virkelig at folk fortsetter å ta turen til Vakthusheia. For målet må hele tiden være å få så mange som mulig ut i naturen og på tur, sier Garthe.

Selv har han ofte tatt turen til toppen disse årene, men han har vært langt unna i konkurransen om å vinne en kongetittel. I snitt regner han med å ha tatt turen rundt 30 ganger i løpet av året. Det som etter vært ble en helt uslåelig rekord sto Magne Hassel for da han i et skuddår tok turen til Vakthusheia 366 ganger.

Mye arbeid

– Det ble etter hvert mye arbeid med å registrerer alle navnene på data, men samtidig var det litt morsomt å se hvem som deltok i konkurransen. Vi kommer fortsatt til å ha bøker liggende på toppen, så det er bare å skrive seg inn selv om det ikke lenger blir kåring av konge og dronning. Klokka 12 i morgen samles vi på Gahrsjordet for å markere den siste kåringen, og da vil vi som første året i 1992 gå samlet opp med fakler.

Alle de ni tidligere konger og dronninger er invitert til seremonien, som stort sett følger de tidligere kåringer med bål og servering av noe varmt i koppen. Men hvem er den egentlige kongen og dronningen av Vakthusheia? En avklaring kan kanskje komme i morgen.

Ellers blir det trekninger av gaver, noe som handelsstanden har gitt hvert år. Og jeg håper at vi kan få til oppskyting av 10 raketter, en for hvert år, sier Garthe, som håper riktig mange finner veien til Gahrsjordet i morgen.