Dagen kommer til å bestå av lunsj på Fredshuset, hyllest i Fredsparken, tur til dampskibsbrygga - som er temaområde for krigsseilerne - og servering i Konvoibyen.

Ideen var det Jarle Andhøy som hadde, medlem av festivalens kunstneriske råd.

– Andhøy mente at vi måtte ha krigsseilerne som et av temaene for årets festival, forteller festivalleder Odd Sverre Aasbø.

Må hylles nå

Selv tente han på ideen, og gjennomfører arrangementet i samarbeid med Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser og Else Heimstad, bestyrer av Konvoibyen.

– Dette er en gruppe mennesker som risikerte livene sine under krigen, og som ikke har fått den hyllesten de fortjener. De er blitt svært gamle, og skal vi hylle dem må vi gjøre det nå, sier Aasbø.

Krigsseilere med følge kommer fra både Horten, Stokke, Sandefjord, Larvik, Mandal, Vågsbygd og Kristiansand. Så langt er det tretti påmeldte, og alle får tilbud om å bli hentet og kjørt hjem igjen etter programmet.

Bok i gave

Under Trebåtfestivalen vil i tillegg Aktive Fredsforlag lansere boken “Tro mot sin visjon”, om Konvoibyen, skrevet av Oddvar Schjølberg. Denne får krigsseilerne i gave.

– Med boken ønsker jeg å vise hva to enkeltmennesker kan få til. Leif og Else Heimstad var to mennesker som fikk til noe, forteller Schjølberg.

I tillegg til å fortelle om Konvoibyen er boken også en biografi om krigsseileren Leif Heimstad.

– Jeg kjenner meg mye igjen i boken, og har samtidig lært mye nytt, sier Else Heimstad, som for første gang har sett bilde av alle båtene som mannen hennes seilte med.

Les mer om Else Heimstad i torsdagens papirutgave.