Gå til sidens hovedinnhold

Langtur for Emil

Artikkelen er over 13 år gammel

Emil Schwabe-Hansen og tre kompiser har lagt ut på sitt livs største eventyr. Nå skal de være om bord i båten Ejdern i halvannet år.

– Først skal vi tilbake til Lyngør en tur, før vi setter kursen mot Skottland, forteller Emil Shwabe-Hansen, Ole Brodersen, Jon Håkon Hageli og Harald Fougner. De har alle tatt farvel med sine liv de lever i Oslo til vanlig. To av dem har sagt opp jobbene sine, og to av dem har fått permisjon så lenge turen varer. De er i Risør for å hente mat de skal ha med seg på turen. De blir nemlig sponset av Hjembu gård, som gir dem kjøtt, urter, og grønnsaker for å ha med på turen.
– Grønnsakene er det litt lavere holdbarhet på. Men de får med seg både spekeskinke, og masse saltet kjøtt, som helt sikkert kan holde hele turen, forteller Harald Sveen, som gladelig ble med på sponsingen.
– Hadde jeg visst om dette litt før, så skulle jeg ha hermetisert koteletter for dem, som de kunne ha med seg. Dette er jo veldig artig, og det er jo akkurat i vår gate. Vi lager jo tradisjonsmat og konserverer det på den gammeldagse måten, sier han. De fire jordomseilerne er veldig glad for maten de fikk av Sveen. Og de begynner nå å nærme seg klare for avreise.
– Vi skal hente litt mer mat på Lyngør før vi reiser videre. Men ellers er vi nok klare, sier Emil Schwabe-Hansen.
– Tror nesten ikke på det Ideen om jordomseiling kom de på allerede i 2006, og selv om det var litt i det blå akkurat da, tok det ikke lang tid før de skjønte at dette kom til å bli en realitet.
Jon Håkon, som er fra Gjeving, bor i båten sin ved Aker Brygge i Oslo, og har gjort det i fire år. De to siste årene har han bodd i Colin-Archer båten Ejdern, som tidligere var en losskøyte og gikk på østkysten av Sverige frem til 1930-tallet.
– Nå nærmer det seg avreise. Jeg tror nesten ikke helt på det. Dette har vært en drøm for oss alle tror jeg, sier Harald Fougner. Risør-gutten Emil-Schwabe Hansen skal i løpet av turen fungere som navigator, og har forberedt seg ved å bla igjennom en hel haug med gamle kart. Jon Håkon skal være skipper, mens Ole skal være stuert og ha ansvaret for maten. Harald blir loggfører, og skipslege.
Turen går som nevnt først tilbake til Lyngør, før de legger i vei til Skottland. Videre planlegger guttene å seile til mindre kjente deler av Gran Canaria, Marokko i Afrika, øya Kapp Verde og øy-riket Fernando de Noronha i Brasil. Noe av planen er å unngå de mest turistifiserte plassene, samt å finne steder der flyene ikke lander.
– Nå gleder vi oss veldig. Vi har ventet på dette lenge. Så klokka åtte, den åttende i åttende 2008 legger vi ut, sier Fougner og Schwabe-Hansen.