Gå til sidens hovedinnhold

Linn følger drømmen

Artikkelen er over 8 år gammel

Da Linn Løkketangen var lita jente, trodde hun at alt som behøvdes for å lage en film var en kameramann og noen skuespillere.

De fleste er vel ikke av den oppfatning lenger, men veldig få innser hvor mye tid, folk og arbeid som inngår i å produsere en film.

Linn har alltid vært interessert i film. Da hun var 10 år gammel ville hun heller å sitte foran TV’n i saccosekken og se Aristokattene for tusende gang enn å leke ute med nabobarna. Film var som magi for henne, og hun trodde at de som lagde film nærmest var trollmenn ut av en annen verden. Derfor var det nærliggende for henne å tenke at hun aldri i verden kunne klare å skape noe så unikt og fengende at andre ville ha lyst til å se på.

Fanget av magien

Først mange år senere, da hun studerte Foto/Video ved Fana Folkehøgskule i Bergen, oppdaget hun at magien ikke var så langt utenfor rekkevidde som hun trodde. Der fikk de en oppgave som gikk ut på å lage en kortfilm på en dag, noe hun egentlig så på som bortkastet tid.

Halvhjertet diltet hun rundt med kameraet i hånden og slumpet ned foran dataen og skulle redigere. Uten å forstå hva hun gjorde, lagde hun et sømløst klipp, som vil si at ut-punktet i en scene matcher inn-punktet i den neste perfekt, så når man ser på det virker det sømløst. Det var som om hun hadde fått superkrefter! Hun hadde fanget litt av magien, og det ble veldig klart for henne at film var det hun skulle velge videre i livet. Hun byttet over til Filmproduksjonslinja dagen etter, og søkte på Film and TV-production (BSc) ved University of York, hvor hun kom inn på første opptak.

I høst påbegynte hun sisteåret på denne linja. Universitetet er høyt utmerket i de akademiske sirkler. De har blitt kåret Verdens 8. beste, og ble utnevnt UKs beste universitet, utmerket av Times Higher Education av de 100 beste utdanningsinstitutter i verden som er under 50 år.

Teater, Film og TV fakultetet fikk nye fasiliteter som del av en massiv utbygging og har blitt akkreditert av Skillset, som betyr at avgangsstudenter får lettere tilgang på jobb i anerkjente selskaper som BBC og ITV.

Funnet min nisje

Det virker som du er stolt over skolen du går på. Hva er det som gjør den så bra?

– Jeg føler meg utrolig heldig som får mulighet til å studere her. Læreplanen er utrolig grundig og har gitt oss opplæring i alle aspekter ved film og TV produksjon, alt fra filmens historie til hvordan utføre papirarbeid, hvordan man bør plassere mikrofoner til tv-studio protokoller, hvordan lyssette en scene til hvordan man skal klippe og fargekorrigere. Så langt har vi laget både gruppefilmer og individuelle filmer, det samme for tv-programmer.

Du har nå påbegynt 3. og siste år, hvor går veien videre?

– Jeg tror jeg har funnet min nisje i industrien, det viser seg at jeg egner meg godt som kamera-assistent. Jeg skal være kamera-assistent og klipper i det neste prosjektet, som er større enn noe vi har laget før. Filmen heter ’The Painter and the Thief’, og skal spilles inn i februar. Filmen har et hjertelig budskap om vennskap som alle kan kjenne seg igjen i.

Linn forteller entusiastisk videre at de allerede i full sving med forarbeidet, de har sett på locations i Yorks fantastiske Peak District, hvor storfilmer som ’Pride and Prejudice’ og ’Jane Eyre’ ble spilt inn.

Opprettet økonomisk hjelpeside

Mest sannsynlig skal de spille inn på et kamera som heter Red Epic, som er det samme som blir brukt i ’The Hobbit’. De er også i kontakt med profesjonelle skuespillere som har spilt i serier som ’Skins’ og ’Misfits’.

Det høres ut som en kostbar affære, hvordan klarer dere, en gruppe på 7 studenter, å finansiere et slikt prosjekt?

-Vi vært både effektive og flinke, og har spart ca 45 000 kroner som vi skal legge i dette. Dessverre er det ikke nok i forhold til alt vi trenger. Derfor har vi opprettet en side på Kickstarter.com hvor folk kan gå inn og ’love’ bort en sum. Om vi er så heldige at vi klarer å bli lovet de resterende 45 000,- , så går de inn i budsjettet. Men hvis vi ikke når summen innen 29. November, blir ikke bidragene trukket fra givernes kontoer, og vi får ingenting.

Så alle som gir til prosjektet kan skryte av at de har sponset en film, men hva mer kan giveren til et slikt prosjekt smykke seg med?

-Det kommer an på kroner og øre selvfølgelig, -men alt fra navn på rulleteksten, firmalogo i rulleteksten, digital kopi av filmen, et portrett av seg selv synlig i filmen.. og tittelen executive producer. Her er mulighetene mange! smiler Linn lurt.

Vil inn på festivaler

Videre sier Linn at dette er drømmen deres. Lærerne, med lang fartstid i filmindustrien i Hollywood og London, har store forhåpninger for prosjektet; de tror faktisk det kan komme så langt som å bli nominert til en BAFTA. Slikt gir mersmak, så de vil også prøve å komme inn på større filmfestivaler verden over, slik som Sundance, Cannes, og Raindance.

Jeg hører Linn snakker, i store ord og utenlandske fraser, når pensum ikke lar seg oversette til norsk og Søndeled-dialekt sånn i en håndvending, og føler jeg må spør:

Du er nå på veien til å få en Bachelor of Science i Film og TV produksjon. Det er en flott utdannelse. Betyr det at du etter endt utdanning mest sannsynlig ender opp i en stor norsk by, fremfor her på Sørlandet?

Linn tenker seg godt om før hun svarer:

– Nei.. Under oppveksten synes jeg ikke så veldig mye om verken Søndeled eller Risør igrunn. Følte det var så smått og trangt at jeg nesten måtte ut av kommunen for å endre mening. Men etter å ha bodd vekk over lengre perioder både i USA, Bergen, og England merker jeg at jeg lengter mer og mer hjem. Jeg har innsett at lille Søndeled er fint, trygt og godt. Drømmen hadde vært å kunne bruke utdannelsen min innenfor fylket eller kommunen og være i nærheten av venner og familie, og dermed unngå å flytte langt vekk nok en gang.

Her kan du hjelpe

Hvis du er nysgjerrig på Linns prosjekt i York, og har lyst og mulighet til å hjelpe henne og medstudentene til å få drømmen til å gå i oppfyllelse, finnes det mer informasjon både om prosessen, om historien, og om hvordan du kan bidra på www.thepainterandthethief.co.uk, eller ved å søke på ’The Painter and the Thief’ på www.kickstarter.com.