Maktskifte med blomster

Rune Hagestrand (til venstre) fikk en sollid blomstergave av Kjell Trygve Grunnsvoll.

Rune Hagestrand (til venstre) fikk en sollid blomstergave av Kjell Trygve Grunnsvoll. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg innrømmer gjerne at dette har vært en vanskelig periode. Personlig har jeg taklet all støyen rundt partiet og min person greit, men for familien har det ikke vært like lett, sier Gjerstads nye ordfører, Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp).

DEL

Torsdag kveld ble han valgt som ny ordfører i knivbygda med 11 mot 10 stemmer. Mindretallet stemte for Rune Hagestrand.

Uredelig

Høyre benyttet det konstituerende møte i Almuestaua til å rette et kraftig angrep mot Senterpartiet for den prosessen partiet hadde kjørt etter valget i kampen for å sikre seg ordføreren.

– Denne prosessen har ikke noe med politikk å gjøre, men handler kun om posisjoner. Når den i tillegg ikke har foregått på redelig og skikkelig vis, ønsker Høyre å signalisere at vi ikke vil være med på et spill, der man endrer spillereglene uten å blunke om det skulle være mest lønnsomt på likt. Politisk samarbeid handler om ærlighet, og vi mener velgerne burde ha fått vite på forhånd hva de stemte på. For ordens skyld vil jeg foreslå at vi for fremtiden bruker betegnelsen sosialistisk og borgerlig om de to nye grupperingene i kommunestyret, sa Høyres Birger Westlund i sitt innlegg.

Ap takket nei

Westlund kunne videre opplyse at man av respekt for valgresultatet, hadde tilbudt Arbeiderpartiet ordføreren.

– Arbeiderpartiet har flere velgere i ryggen enn det Senterpartiet har. I politikken gis det ingen gullfisk og stjerner for mest fremgang. Det er antall mandater som teller.

Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet i kommunen. Det burde partiet få betalt for, mente Westlund.

– La det nå ikke herske tvil om at Arbeiderpartiet kunne ha fått ordføreren i Gjerstad i dag hvis partiet hadde villet. De har hatt tilbud fra de gjenværende ikke-sosialistiske partiet om dette helt fram til nå. Det ser imidlertid ut til at Gjerstad ikke får sin første kvinnelige ordfører. Til tross for at det ville hatt en stor politisk betydning, og ikke minst stor betydning i et likestillingsperspektiv, vil ikke Arbeiderpartiet ha ordføreren. Jeg håper velgerne merker seg at de har stemt på en som ikke vil bli ordfører, sa Birger Westlund.

Det var en stund uklart om Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet ville fremme forslag på Inger Løite som ordfører, men som Westlund sa:

– Når Arbeiderpartiet ikke vil ha ordføreren, så skal ikke vi lage noe styr omkring det.

Velgernes kandidat

De borgerlige partiene fremmet derfor forslag på Rune Hagestrand, og Westlund presiserte at det var den sittende ordføreren som velgerne foretrekker.

– Rune Hagestrand har markert kommunen på en svært positiv måte, og jeg har ikke møtt noen som synes det som nå er i ferd med å skje, er riktig, sa Westlund.

Valget av ordfører gikk imidlertid helt etter oppskriften. 11 stemte for Kjell Tryge Grunnsvoll, 10 for Rune Hagestrand. Inger Løite ble valgt som varaordfører med 11 mot 10 stemmer. Her var det ingen motkandidat.

Det var en tydelig lettet ordfører som takket for tilliten da det hele var over.

– Jeg er ydmyk overfor den oppgaven jeg nå skal ta fatt på. Vi har fått et spennende kommunestyre, og jeg håper og tror at vi skal få til et konstruktivt samarbeid til beste for bygda, sa Grunnsvoll, som overrakte blomster til Rune Hagestrand og takket ham for innsatsen.

Artikkeltags