Møllafestivalen for femte gang

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

I et land som er oversvømt av festivaler av økende kommersiell natur, er det én som kan skryte av å servere publikum elgburger, et hjemmesnekret lydanlegg og verdensberømte band, med en foss i et vakkert landskap som kulisse.

DEL

– Det er en veldig eksotisk festival. Det finnes ikke makan til naturopplevelse, sier Knut Valle, festival- og møllesjef. Da han startet opp den første festivalen ved gamle Prestfoss Mølle i Gjerstad for fire år siden, gjorde han stort sett alt selv. Nå har han rundt 30 frivillige til å hjelpe til, og ting begynner å bli litt mer rutine. Han vurderer til og med å søke kommunal støtte. Like fullt, han understreker at festivalen skal være annerledes enn andre festivaler.

Ukommersielt

– Det er ikke noe mål å tjene penger på festivalen. Jeg går fortsatt i minus, men det er mitt prvate minus, sier Knut Valle. Alle festivaler har frivillige, men det er nok heller få festivaler som bare betaler verdenskjente band som Mayhem penger til transport og mat. Å få møte andre band og spille ute i uvanlige omgivelser er tydeligvis belønning nok for musikerne. Mange av dem blir også igjen noen dager igjen. Da får de muligheten til å bli kjent med studioet som Knut har bygd opp i mølla som faren hans en gang kjøpte, og brukte til å male korn.

Satser på rock og metall

– Det har vært veldig variert program tidligere, med alt mulig av musikk. Nå blir det mest rock og metall. Risør-bandet Valgalder åpner festivalen fredag kveld, sier Knut. Et av verdens mest berømte band innen svartmetall, Mayhem, blir trekkplasteret i år, men de spiller lørdag, og ikke fredag, som først annonsert. Mayhem har spilt inn plate i Mølla, og skal faktisk ha slippfest på festivalen. Hovedbandet fredag blir det greske bandet Ravencult. Av og til får utenlandske band og artister betegnelsen ”norgesvenner”, men Ravencult må vi kunne kalle ”gjerstadvenner”. Bandet spilte nemlig inn debutplata si på Mølla, og har vært her flere ganger siden.

– De er her hver gang de har ferie, og er helt frelst på dette stedet. De liker naturen veldig godt, sier Knut, og sammenligner det med at det er like eksotisk for musikere fra Athen å komme til Gjerstad, som det er for oss å dra til Kreta. I tillegg har Norges posisjon i metallmiljøet og norrøn mytologi høy status hos utenlandske musikere og tilhengere. Amok fra Sveits og svenske Reverend John Loath står for de andre internasjonale bidragene i år.

Lokale band

Som nevnt er det folkrockbandet Valgalder som får åpne den femte festivalen på Mølla, men også en del andre sørlandske navn står på plakaten. Dag Are Band fra Gjerstad, Fumigate fra Risør, Rangers fra Arendal og Evan Seleven fra Kristiansand er noen av bandene som skal få liv i publikum, som like gjerne kan bestå av småbarnsfamilier som ungdommer.

– Det er veldig viktig å ha lokale band. Det er kanskje 50 band fra Østlandet som vil spille her, men jeg kan ikke bare ha folk fra Oslo. Jeg vil rekruttere folk fra nærmiljøet og Sørlandet, sier Knut. Det mest lokale bandet, Dag Are Band, består av Dag Are Løvdal og noen ungdommer fra Gjerstad.

– Jeg har vært støttekontakt for Dag Are i fem år, og han har vært med de siste tre gangene. Han har ikke tale, bare toner. Han drar med publikum uten et eneste ord, sier Knut stolt. Han forklarer at han har lært seg å kommunisere godt med Dag Are, og at han blomstrer av å være i et slikt musikkmiljø. Bandet hans er satt sammen av elever fra ungdomsskolen som Knut har hatt i valgfag og lært komposisjon og annet innen musikk.

Økologisk mat

Knut Valle er gift, har tre barn og bor på gård i Gjerstad. Kona hans er ansvarlig for maten som serveres under festivalen.

– Det blir hjemmelagd mat, speltsuppe og elggryte og elgburger av selvslaktet elg, sier Knut. Han forteller at familien dyrker økologisk mat på gården, og dette skal serveres under festivalen. Overnatting foregår på to campinger i nærheten, og skulle det mot formodning bli trangt, finnes det alltid et jorde som er ledig.

Turné i Australia

Gjersdølen har lang fartstid innen musikkmiljøet, blant annet som produsent og som gitarist i metallbandet Arcturus. I mars var bandet på en to ukers turné i Australia.

– Det var vanvittig respons der nede. Veldig bra stemning, sier Knut. I fjor kom det folk helt fra Malta og New Zealand for å delta på Møllafestivalen, og det er mulig folk både fra Australia og USA kommer i år. Under turneen i Australia fikk han til og med vite at australierne antok at Mølla var et slags senter for tungrock i Norge. Gjersdølen sier at bandet hans egentlig er mer kjente ute i verden enn her i Norge, og at de var med på å etablere svartmetallsjangeren. Arcturus har naturlig nok deltatt på festivalen tidligere, men spiller ikke i år.

Vil beholde formatet

– Jeg er gammel skihopper og kan springe en del før jeg blir trøtt. Det har jeg hatt nytte i denne bransjen, sier Knut. Men med så mye jobbing, frivillige som av og til ikke stiller opp og underskudd – hender det at gjersdølen bare for lyst til å glemme hele greia?

– Jeg har tenkt på det er mye jobb og at det kanskje ikke er verdt det. Men når festivalen nærmer seg tennes gløden igjen, og jeg vil bare fortsette og gjøre det bedre og bedre, sier han. Han ser for seg at festivalen stort sett er den samme om fem år, for selv om det er folk i miljøet som vil at festivalen skal vokse seg stor og kommersiell, er det noe han som festivaldiktator er sterkt imot. For ham er nok gleden ved å samle 700-800 mennesker til en eksotisk sammenkomst i hjembygda viktigst. For, som den blide musikeren sier:

– Ute i skauen skjer det ikke mer enn det du lager sjøl!

Artikkeltags