– Møllafestivalen har verdens største høytalere

Konsert i naturamfiet under Møllafestivalen 2009.

Konsert i naturamfiet under Møllafestivalen 2009. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Verdens største subwoofere er 7,5 meter brede og 3,5 meter dype, og gir fantastisk lyd. Vil du høre selv må du legge turen til Møllafestivalen i Gjerstad.

DEL

Årets Møllafestival, den åttende i rekka, går av stabelen fredag 20. og lørdag 21. august. Møllafestivalen frister med variert og program – og altså, verdens største høytalere. I løpet av to hektiske dager er det 13 livekonserter i naturamfiet ved Prestfoss Mølle.

Til daglig driver den driftige gjersdølingen Knut Magne Valle, Prestfoss Mølle lyd og musikkstudio, og det flotte amfiet tjener resten av året som terrasse utenfor studioet.

Minneverdig

– Vi har et variert program, god mat og en helt spesiell atmosfære, lover festivalsjef Knut Magne Valle. Her spilles elektronika, pop og tungrock i en salig blanding. Det er festivalsjefen som velger ut bandene. Som produsent og lydentusiast hører han seg gjennom 200 tilsendte CD-er og en rekke lydfiler årlig.

– Jeg er vant til å lytte. Ofte skiller det ikke mye mellom de som slår gjennom, og de som aldri gjør det, sier Valle.

– Jeg prøver å booke ulike band for å lage et dynamisk program. På fredagen spiller eksempelvis elektronikagruppa “A Quiet Norway” og etter det kommer Black Methal-gruppa “Arvas”.

– Det blir store kontraster som gjør at folk husker bandene fra hverandre, mener Valle.

Godt besøkt

Om lag 1000 gjester på to konsertdager har vært vanlig tidligere år. I fjor kom 1500. Valle forteller at folk drar halve jorda, fra New Zealand, Australia og for den del Mexico, for å få med seg denne unike festivalen.

– Musikerne som kommer hit spiller for mat og losji, det samme gjelder teknikerne. De kommer gjerne hit mellom andre, store festivaler. På den måten lager Valle festivalen til et treffsted for dyktige folk innen lyd og musikk. Det fører igjen til nye oppdrag for Valle.

– Jeg tjener ikke penger på festivalen, men dette genererer jobber seinere. Festivalen promoteres gjennom jungeltelegrafen.

Ideen om en festival oppsto da han drev og bygget studioet.

Spesiell stemning

De siste åra har festivalen også hatt en del lokale gjester, og det synes festivalsjefen er kjekt. Årets program er ment å fenge mange, og Valle sier de aldri har opplevd tilløp til bråk.

– Det virker som om folk opplever at det ligger en ånd av respekt her i dalen, sier Valle, som i tillegg til å være lydmann og produsent, også er musiker. Han har turnert over hele verden, men hevder friluftsscenen på Prestfoss har noe eget.

– Det kjennes stort å spille her, for man spiller både for publikum og naturen. Og det begynner å bli en del som har fridd fra scenen mellom to konserter, sier Valle lurt. Utover kvelden opplyses skogen rundt festivalområdet av fakler, og i løpet av de to festivaldagene får folk se spontane opptredener av flammeslukere.

– Denne gangen skal dette også skje i tilknytning til noen Black Metal konserter, røper Valle. Som lydmann er han også opptatt av bra festivallyd.

– Vi har verdens største subwoofere. Dem må du ha en lastebil for å flytte. Det som er så fantastisk er at de gjengir lydbølgene så veldig riktig. Høytalerne er for øvrig bygget på dugnad etter lydtekniker og produktdesigningeniør Rune Skramstads tegninger.

Driver økologisk

Knut Magne Valle er lidenskapelig opptatt av musikk og lyd, men også av mat. Familien driver også økologisk gård. Maten de selger på Møllafestivalen er hjemmelaget. Familien står selv for slaktingen av hjorten som selges som festivalburger.

– Det serveres mye dårlig mat langs veien, vi vil være et alternativ til det også. Faktisk er det folk som kommer hit bare på grunn av maten.

Spilleliste Møllafestivalen

Fredag 20. august

Dørene åpner klokken 18.00

Quiet Norway - Elektronica (Italia og Norge)

Arvas - Black Metal (Bergen/Norge)

Shades of Black - Hard rock (Gjerstad/Norge)

Bulk - Tungrock (Arendal/Norge)

Lørdag 21. august

Dørene åpner klokken 12.00

Dag Are Band (Gjerstad/Norge)

Tomaten und Beeren (Switzerland)

Gas’n'Go - Punk (Kristiansand/Norge)

Cincosantos - Melodic pop (Grimstad/Norge)

Mari Lorentzen (X-Faktor) - Pop (Tvedestrand/Norge)

4CL - Rock (Risør/Norge)

Canopy - Death Metal (Sverige)

DeafmazjiiN - Tungrock (Norge/Mandal/VerdenZrommet)

”Surprise Act”"

Artikkeltags