– Onkel Skrue kommer neppe til Risør!

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

– Onkel Skrue kommer neppe til Risør. Sats heller på en gradvis byutvikling. Det sier Erling Okkenhaug fra Allgrønn som nylig var på befaring i Flisvika og på Holmen med arkitekt Dagfinn Eckhoff fra Planark.

DEL

Erling Okkenhaug fra Allgrønn er ikke ukjent med Risør. Når Allgrønn nå har alliert seg med Planark er formålet å bidra til en utvikling i byen som man mener alle er best tjent med i det lange løp.

Alternative innspill

–Vi ønsker å bidra til at fagfolk kan komme med alternative innspill, sier Okkenhaug som understreker at de ønsker å komme i dialog med eierne av de to store satsningsområdene i Risør.

–Generelt mener vi at både Flisvika og Holmen bør stykkes opp i små tomter som kan selges ut. Da kan lokale investorer også være med og sikre seg tomter. Det betyr en bærekraftig utvikling for lokalsamfunnet og det betyr at eierne kan utvikle sin forretningside ved salg av tomtene. Onkel Skrue kommer ikke til Risør. Glem det. Sats heller på en forsiktig og langsiktig byutvikling. Begynn i det små, og sats på kvalitet fra første stund, understreker Okkenhaug.

Plan for stedsutvikling

–Men før det kan reises bygninger må det foreligge en plan for utviklingen, understreker Dagfinn Eckhoff. Begge to fremholder at Risør ikke trenger en ensidig satsning på ”feriepalasser”.

Når det er sagt; et hotell mener de godt kan inkorporeres i Holmen-arealet. Men utviklingen både her og i Flisvika må skje skritt for skritt.

–Jeg håper inderlig at det i Risør er folk som stoler på at byen har tilstrekkelige kvaliteter i seg selv, fortsetter Okkenhaug. –Vårt slagord er ”Mer Risør”. Det er nettopp fordi byen har så mange gode kvaliteter.. Ikke dermed sagt at satsingen på Holmen og i Flisvika skal være rene stilkopier. Vi er ikke redd for mer arkitektur i nye stiluttrykk . Men for all del; Risør trenger ikke å være et utstillingssted for det jeg kaller ”Fyrtårnarkitektur”.

Stedsanalyse

De to peker på at det nettopp kan bli tilfellet dersom det satses på en arkitektkonkurranse der man ber om store kontraster i stedet for å understreke Risørs egenart.

–Jeg liker ikke uttrykket ”arkitektkonkurranse” i det hele tatt. ”Stedsutviklingskonkurranse” dekker bedre, sier Okkenhaug som på den måten håper at arkitekter som har behov for å fremheve seg ved å være tøffe i sine forslag, velger andre steder å legge sine markeringsbehov.

–Det er viktig at premissene ved en slik konkurranse er presist formulert, understreker Eckhoff. –Heldigvis har Risør i utgangspunktet en svært god stadsanalyse som i seg selv gir gode føringer for hvordan utviklingen skal formes.

Engasjert

Erling Okkenhaug og Dagfinn Eckhoffs Risørbesøk vil med andre ord bli etterfulgt av flere. Med andre ord; den som måtte tro at satsingen på Holmen og i Flisvika er et lokalt anliggende, må kanskje tenke på nytt. Ingen må være i tvil om at mange vil være engasjert av hva som skjer under prosessen med å utvikle de to sjønære og flotte tomtene i Risør!

Artikkeltags