Gå til sidens hovedinnhold

Overfalt av vill russegjeng

Artikkelen er over 11 år gammel

- Små pek er greit, men dette var ikke moro, sier Marte Frøyna fra Søndeled, som går i 1. klasse på Tvedestrand vgs. Tirsdag ble hun overfalt av en russegjeng på skolen.

De bar henne inn i en russebil, kjørte henne til Tjenna og lempet 17-åringen i isvannet. Engasjerte medruss var tilskuere og filmet det hele.

Marte forteller at hun tirsdag formiddag, uten forvarsel, oppdaget en stor gjeng med russ, rundt 15 stykker, som sto utenfor klasserommet og ropte til henne at hun måtte legge fra seg verdisaker.

– Jeg skjønte hva som var på ferde, men jeg har ikke gjort russen noe, sier Marte.

Ropte etter flere

Hun forteller at noen av russen kom mot henne.

– De løftet meg opp. Da jeg gjorde motstand, ropte de og fikk flere med seg. Jeg kjempet imot, men til slutt var jeg helt utslitt. En hel gjeng bar meg inn i en russebil. Der satte de på musikken på full guffe og danset vilt, nesten som et krigsritual, sier 17-åringen.

Ved Tjenna stoppet russebilen. Marte ble båret ut. Hun gjorde stor motstand. 17-åringen forteller at russen ikke på noe tidspunkt kunne misforstå at dette var en lek hun ikke ønsket å være med på.

Martes ønske om å få slippe fri ble imidlertid ikke etterkommet av den store gjengen. I stedet ble kampen, som endte med at skoleeleven ble kastet i det iskalde vannet, filmet av medruss som tydeligvis syntes dette var veldig morsomt.

Russen tømte lommene til Marte for mobilen og andre verdisaker før de stakk av og etterlot henne både iskald og søkkvåt.

Kjørt til Søndeled

Siden Martes mobil var borte, kunne hun ikke ringe etter hjelp. Vitner sørget for at hun ble kjørt opp til skolen. Der hadde hun noe gymtøy hun kunne ta på seg. Skolen sørget deretter for at førsteklassingen ble kjørt hjem til Søndeled.

17-åringen unner ingen andre å oppleve det samme.

– Noen russetradisjoner er verd å ta vare på, mens andre bør brytes. Dette er en av dem. Jeg synes det er dårlig gjort av russen å gå løs på en som ikke har en sjans, sier Marte.

Hun vurderte en stund å anmelde russen for tyveri av verdisakene, men de ble levert tilbake utover dagen.

– Skulle jeg ha anmeldt dem for noe, så måtte det vært for mobbing, sier Marte.

Reagerer kraftig

Espen Gåserud ble helt tilfeldig vitne til det hele. Han reagerer kraftig på russens oppførsel.

– Jeg har selv vært russ, og har full forståelse for at dette er tida da russen skal få lov til å ha det moro. Men når så mange går løs på én person, som kjemper for å komme løs, og russen i tillegg filmer det hele, så trår man over en grense. Dette har ingenting med uskyldig moro å gjøre, sier Gåserud.

– At russen har det gøy med hverandre, og spruter med vannpistoler og lignende, er helt greit. Men man hiver ikke folk i Tjenna som ikke er med på det og tømmer lommene deres for verdisaker, legger han til.

Også andre var vitne til hendelsen. I følge Tvedestrandsposten skal en av dem etterpå kontaktet rektor Kjell Wedø.