Dermed kan vi konstatere at det ble en frisk åpning av den mye omtalte Plan-smia i Gjerstad der fagfolk, kommunen og lokalbefolkningen i fellesskap skal komme frem til en plan for hvordan man skal satse videre på Brokelandsheia.

Debatt-skisse

Det var sivilarkitekt Arne Sødal som kom frem med en debatt-skisse helt i begynnelsen av den første økta, og det var tydelig at handelsstanden ville ha et ord med i laget fra første stund. – Vi er ikke så interessert i grønne lunger nede på området vårt. De kan plasseres oppe i heia. Det vi vil ha er parkerkingsplasser, sa Haugstøyl, som også beskyldte de ansvarlige for Plansmia for ikke å ta med brev fra sentrumsforeningen i saksmappa. Stedsutvikler og prosjektleder Tonje Berger Ausland sa imidlertid at disse brevene er med som underlag og kan leses av alle som er involverte i Plan-smia. – Brevene skal ligge i saksmappa, sa en tydelig irritert Synnøve Haugstøyl. Et annet moment som også blir et sentralt tema disse dagene, er profileringen av området mot E18. Her er også tydelig handelsstanden og sentrumsforeningen klare meninger om hvordan det skal skje, likeså hvordan veier inn til området skal legges.

Lokale aktører

Den første dagen under Plan-smia ble et møte med lokale aktører, og fagteamet som skal jobbe på heltid disse dagene, ble etablert. Teamet består av Arne Sødal, Johan Østengen, Matthew Hardy, Audun Engh og Erling Okkenhaug. I tillegg er det opprette en politisk referansegruppe som består av ordfører Rune Hagestrand (H), varaordfører Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp), Elisabeth Gryting (Sp), Kathrine Hagane (Ap), Knut Hagelia (Ap), Jon Olav Gryting (KrF), Ånon Ausland (V) og Gro Anita Gundersen (Frp). I løpet av de fire dagene Plan-smia gjennomførers, skal en egen styringsgruppe sammenfatte arbeidet og legge det frem i åpne møter. I går kveld hadde styringsgruppa sitt første møte, før dørene ble åpnet for publikum der det også var debatt med forslag fra publikum. I dag og i morgen er det åpent hus for publikum hele dagen.

Befaring

– I starten av Plan-smia er det viktig at vi har befaringer rundt i opmrådet, og i dag har vi først en befaring på østsida av E18 og traileroppstillingsplassen. Senere på dagen har vi en befaring på vestsida og hovedområdet på Brokelandsheia. Her vil også Husbanken delta, sa Berger Ausland til oss under åpningen i går. Hun var veldig spent om det ville dukke opp noen på det åpne folkemøtet senere på kvelden. – Jeg drømte at jeg sto der alene, sier hun og ler godt. Men hun føler at dette er noe som engasjerer mange. – Det virker som om Plan-smia er interessant for mange, derfor er jeg ganske sikker på at de åpne folkemøtene vil trekke folk. Vi trenger det for å få en skikkelig debatt rundt de vitkige temane vi tar opp og som skal danne grunnlaget for videre utvikling på Brokelandsheia, sier stedsutvikleren.