Helga Arntzen sendte i april i år brev til ordfører Knut Henning Thygesen om å få tillatelse til å bygge fredspark på Tjenna. Ønsket var å gi fredsparken i gave til Risør som en del av Aktive fredsreiser sitt 10-årsjubileum i august. I starten av juni kom klarsignalet og arbeidet med parken er allerede godt i gang.

Aktiv fredspark
Helga Arntzen er kjent for å ta sakene i egne hender. Som selvstendig næringsdrivende i en årrekke, gjennom blant annet å drive gatekjøkken, og senere grunnlegger av Hvite busser og Aktive fredsreiser, er hun ikke fremmed for å brette opp ermene og ta i et tak. Helga har sett seg lei av at Kommunen enda ikke har fullbyrdet sine løfter om parken.
– Den gangen føltes det ganske tøft å måtte fjerne et helt hus for en park som fortsatt ikke har kommet. Nå er jeg lei av å se på det, sier Helga, som ikke satte et mindre ambisiøst mål enn å bli ferdig med parken på et par måneder. Aktive fredsreiser ønsker samtidig å feire sitt tiårsjubileum i Risør med å takke for støtten fra lokalbefolkningen og ikke minst kommunen.
– Vi ville gi noe tilbake til lokalsamfunnet. Vi har fått mye godvilje her i Risør. Samtidig er dette et behov som har vært her lenge, sier Helga.

Godt i gang
Utenfor Aktive fredsreisers kontorer har arbeidet med å forme parken startet for fullt. På grunn av komplikasjoner med å fjerne gressrøttene ble både budsjettet og arbeidsmengden nesten doblet. I stedet for å snu gresset som allerede er på området må det legges en duk over det gamle gresset, før et nytt lag jord og gress kan legges oppå duken igjen. Gjerstadfirmaet Lille Østerholt er i gang med arbeidet og vil i løpet av kort tid jevne jorda, legge duken og plante nytt gress. Prislappen på det ekstra arbeidet kom på 300 000 kroner, noe som hever totalprisen på parken til nesten 600 000 kroner. Helga fortviler ikke.
– Det ble dyrere enn vi trodde, men vi skal jo bruke overskuddet vårt på fredsarbeid uansett, sier hun.

Planendringer
I tillegg til å legge nytt gress blir en del av utformingsplanene endret som følge av de tekniske utfordringene.
– Vi ville ha en marmorplate i midten, den må byttes ut med hvit grus. Vi ville steinbelegge veiene, men nå blir de også gruslagt. Mitt problem nå er beplantning. Helga er ikke bare usikker på hvilke planter hun skal ha i fredsparken. Flere detaljer er enda ikke på plass. Det er nemlig ikke så lett å forme en fredspark når man har fått formaninger og gode råd fra både Blomster-Finn og Nobels Fredsprissenter. De er samstemte.
– Jeg fikk beskjed fra de begge om at parken må utstråle ro og ikke være klisjèfylt. Det er litt vanskelig, for hva er klisjèfylt, undrer Helga.

Moderne preg
Utformingen av parken har et ambisiøst og moderne tilsnitt. 7 stålbenker og en globus av stål er på vei fra England. Samtidig skal tre polske muremestere lage gangstien over parken og legge fundamentet til globusen. Selve plantingen skal Helgas tyske bror ta seg av. Helga ser for seg en park som både er moderne og brukervennlig.
– Jeg vil ha en park hvor folk kan sette seg ned og filosofere, kjenne velvære og ro. Vi skal ha roser som dufter godt og skape en god atmosfære. Jeg håper særlig dette blir en park de eldre vil bruke. Vi ser også for oss både rullestolbrukere og barnevogner, sier hun. Selv om parken skal være klar til 16.august holder Helga fortsatt mulighetene åpne for utbedringer i ettertid. Blant annet drømmer hun om benker hvor besøkende kan plugge seg opp og høre på musikk
– De har slike benker i Stavanger. For eksempel kunne de hørt på musikk eller fått informasjon om Kammermusikkfestivalen og de ulike fredsprisvinnerne, sier hun.

Fornøyde naboer
Tjenna barnehage ligger rett ved det nye parkområdet og Arnhild Lundberg og barnehagestyrer Trude Aasbø Svendsen er fornøyde med planene til sine handlekraftige naboer.
– Det er fint at det blir park og ikke parkeringsområde, sier Arnhild Lundberg. Barnehagemedarbeiderne tror parkanlegget kan komme de yngste til gode og har selv ambisjoner og å benytte seg av de nye fasilitetene.
– Vi kunne absolutt tenkt oss å bruke parken. Det første vi tenkte var at dette var noe vi kunne ta barna med på. Dette er flott for byen, sier barnehagestyrer, Trude Aasbø Svendsen.

Vil holde ord
Helga har ingen planer om å gi risørværingene en reprise på Tjenna. Selv om ambisjonene er høye og utfordringene mange, har Helga klokketro på at de overholder tidsfristen og åpner fredsparken 16.august.
–- Det må vi! Vi kan ikke si noe vi ikke holder, det er vi ikke kjent for, konstaterer hun.