Det er en selvfølge å markere den internasjonale fredsdagen nå som Risør har fått sin egen fredspark. Det synes i alle fall Aktive Fredsreisers Helga Arntzen.
– Vi ønsker egentlig å markere to viktige dager, nemlig både den Internasjonale Fredsdagen den 21. september og høsttakkefesten den 22. september, sier Helga som legger en klar symbolikk i dette. –
Vi ønsker å vise det fargerike fellesskapet via blomster i mange farger. Plantene kommer dessuten fra hele verden, og det vil vi vise ved å gi plantene egne botaniske skilt, så det vil bli ganske interessant å gå her etter hvert, sier hun.

3 500 løk
Av praktiske hensyn blir selve markeringen blir altså lagt til lørdag 20. september. Både Helga og Synøve Lunder håper mange har lyst til å være med å gjøre det fint i parken denne dagen. Aktive Fredsreiser har kjøpt inn 3 500 blomsterløk som skal i jorden. I tillegg kan du ta med egne planter hjemmefra som du kan plante i Fredsparken.
– Nå når det er ryddetid i hagen, har du noen stauder eller andre planter til overs, er vi takknemmelig om du er med på plantedagen i Fredsparken. Vi bestiller botaniske skilt så det er fint om du kan oppgi navn på planten du bringer, forteller Helga.
– Høsten er jo tid for å dele stauder. Og det er fint å få satt dem ned nå, slik at de får tid til å etablere rotsystemet mens det fortsatt er varmt i bakken, sier Synøve Lunder som skal koordinere beplantingen.

Ønsker seg hosta og sibiriris
Dersom du har noen planter du vil gi bort, setter bygartneren pris på om du kan gi henne et tips om det på forhånd. Slik kan plantingen bli best mulig planlagt. Og hun har enkelte plantesorter på ønskelista si.
– Det ville vært fint om vi hadde fått noen hostaer, eller bladliljer som de også kalles. Sibiriris og forskjellige bunndekkende planter kommer også godt med. Stauder som liker våtmark og nøkktunge passer også godt her Det er så pass vått i grunnen her at dette vil være planter som vil trives her, forklarer Synøve.
Hun understreker imidlertid at folk gjerne må komme med andre typer planter også.

En liten spade
Har du ikke med deg egne planter, kan du hjelpe til med å plante blomsterløk.
– Dette er noe alle kan være med på, også barn. Vi har noe utstyr med oss, men det kan være lurt å ta med en liten spade, sier Synøve.
– Og du passer på at alle setter løken riktig vei?
– Det har ingenting å si, løken finner veien opp uansett. Så lenge den ikke blir skadet på annet vis vel og merke. Eller blir spist opp at von, eller jordrotter. De elsker nemlig blomsterløk, men her i Fredsparken er det nok liten fare for at det fins von, sier hun.

Mangler tak
Om du ikke ønsker å plante noe selv, er det ingen grunn til å bli hjemme. Sutukobas Venner byr nemlig på kaffe og vafler. De frister også med Helgas spesial - Gambisk gryte. – Inntektene fra salget går til IT-bygger ved Universitetet i Gambia. Det er kjærkomment, for veggene er kommet opp, men taket mangler, forteller Helga Arntzen.