Gå til sidens hovedinnhold

Rikstrygdeverket satser på Picomed

Artikkelen er over 16 år gammel

Rikstrygdeverket har godtatt hjelpemiddelfirmaet Picomed i Gjerstad som en av leverandørene av omgivelseskontroll. Det betyr to-tre års pusterom og økt omsetning med 25-30 prosent. Men fortsatt må bedriften slåss om leveranser rundt i alle landets 19 fylker.

Arbeidsbetingelsene har endret seg dramatisk for denne bransjen de siste årene. For fem år siden ble anbudene i forbindelse med leveranser av hjelpemidler avgjort på fylkesnivå. Nå er det plutselig sentralisert og det er Rikstrygdeverket som tar avgjørelsen.

Fem bedrifter

– Vi har vært en av fem bedrifter som har vært aktuelle når det gjelder levering av omgivelseskontroller. Nå ser det ut til at Rikstrygdeverket har ”vingeklipt” tre av disse allerede, slik at vi i utgangspunktet er bare to bedrifter igjen innenfor dette feltet av hjelpemidler. Det betyr selvsagt mye for oss, selv om vi nok ikke vil merke det før til neste år. Går det slik jeg håper, vil vi få en økning i omsetningen på 20-30 prosent, og det gir oss samtidig et pusterom på to til tre år. Da er det klart for en ny runde, så vi har ikke lange horisonter i vår bransje for tida, sier daglig leder Roger Pedersen i Picomed.

Bedriften på Brokelandsheia regner med å omsette for rundt 14 millioner kroner i år, og Picomed har ni ansatte. Av det totale markedet for omgivelseskontroller, har Picomed mellom 40 og 50 prosent av det i dag. Rundt fem prosent av Picomeds leveranse foregår utenlands. I følge Pedersen er det et mål og et håp å få til større volum på eksportsiden fremover.

Stort marked

–Selv om vi er rimelig fornøyd med omsetningen, så forteller ikke det alt. Vi har tross alt brukt fire til fem millioner kroner på utviklingsarbeid de siste årene. Dessuten må vi være aktive ute i markedet, som er hele landet. Derfor blir det mye reising for å vise frem og få aktuelle kunder til å kjøpe vårt produkt, sier Pedersen, som ikke ser lenger frem enn de to til tre årene avtalen bedriften har med Rikstrygdeverket.

Slå sammen

– På sikt kan det kanskje hende at vi må slå oss sammen med andre for å bli større og ha flere ben å stå på. Vi er sårbare når vi ikke har flere forskjellige produkter å konkurrere med. Nå har vi imidlertid fått et produkt fra Finland med forespørsel om vi kan tenke oss å ”ta over” det og gå ut i markedet med produktet, som er et støttehåndtak som kan brukes både på dører og på bad ved toaletter og badekar. Men det vil bli relativt kostbart å produsere, så det må slå an i markedet om vi skal gå for det, sier Pedersen.