Risør bør glemme Unescodrømmen

Artikkelen er over 10 år gammel

Risør kan en gang for alle legge vekk drømmen om å komme på verdensarvlisten. Det ble klart da Riksantikvaren besøkte byen torsdag.

DEL

Muligheten for å komme inn på den såkalte Unesco-listen er blitt holdt levende i mange år. Dette til tross for at blant annet AAB tidligere har gjort sitt for å helle kaldt vann i blodet på dem som har trodd at Risørs unike kvaliteter ville kunne overbevise verdensarvkomiteen om at byen fortjente en plass.

Klart og tydelig

Det var Riksantikvarens spesialist på internasjonale spørsmål, Dag Myklebust, som klart og tydelig satte punktum for de forhåpningene enkelte fortsatt kunne ha.

–Det er veldig dumt av dere å lage forestillinger om at dette er en mulighet, sa han da lederen av teknisk hovedutvalg, Dag Eikeland stilte spørsmålet.

Myklebust tilføyde:

–Vårt sterke råd

–Det er vårt sterke råd til dere at dere ikke forfølger den tankegangen. Myklebust kunne også fortelle at Risør hadde to sentrale handikap i forhold til å bli nominert som kandidat. Det ene er at Risør ikke er et naturområde, det andre er at vi ligger i Europa.

Perlen

Riksantikvar Nils Marstein gjorde imidlertid sitt for å støtte opp under synet om at Risør fortjener spesiell oppmerksomhet.

–Vi må fokusere på de spesielle kvaliteter byen har, rett og slett fokusere på den perlen Risør egentlig er, sa han og la til: –Vi har mye sterkere fokus på Risør enn andre byområder. Kvalitetene Risør besitter er helt unike i denne sammenhengen.

Ressurser

For å vise at det ikke bare var fagre ord og tomme løfter han brakte til torgs, kunne Riksantikvaren fortelle at han nå har stilt midler til disposisjon slik at byen kan fortsette arbeidet med den såkalte brannsikringsplanen. Det skjer gjennom et tilskudd på 300.000 kroner. Han kunne også opplyse at Riksantikvaren gjerne stiller ressurser til disposisjon slik at byen kan bli gjenstand for en utførlig analyse.

Denne analysen, sammenfattet i begrepet DIVE er et samarbeidsprosjekt mellom riksantikvarer i flere nordiske land og den er finansiert gjennom Nordisk Ministerråd.

–Det er opp til Risør om dere ønsker at vi skal utføre dette arbeidet. Vi stiller folk til disposisjon, sa Marstein.

Nasjonal interesse

I tillegg kunne han opplyse at Risør er med på en liste over byområder i Norge som er av nasjonal interesse. Nå er riktignok ikke Risør den eneste byen på denne listen, det er snakk om 80 – 90 andre steder. Men listen blir snevret inn, kunne Marstein fortelle, og dermed blir den også mer og mer eksklusiv.

Riksantikvaren var invitert til Risør for å orientere om hans rolle i forhold til den verneverdige bebyggelsen i Risør.

I den forbindelse møtte han også medlemmer av kommunens administrasjon og teknisk hovedutvalg. Riksantikvaren kunne også opplyse at dersom verneplanen skal endres, slik Høyres Harald Eriksen ga uttrykk for kanskje burde skje snart, er det god anledning til dette. Også fordi plan og bygningsloven nå skal endres. Senere samme kveld møtte Marstein bystyret.

Artikkeltags