– Vi skulle ut på en kosetur, men det ble et mareritt. Jeg og Sascha ruslet opp over Kragsgata og inn Tjenngata og bort til Kunstforum. Der så jeg en illsint rottweiler som gneldret fra en liten lufteveranda i andre etasje, men jeg bryr meg ikke så mye om det og går videre mot kommunehuset. Da kommer rottwaileren etter oss i fullt sinne. Den må ha lurt eieren og kommet seg ut. Og der står jeg og prøver forgjeves å gjemme Sascha bak meg, men den angriper henne og biter og biter og biter for å få ut all aggresjonen. Det var helt fryktelig, forteller Anne-Lise Sveen.
Står om livet
Hun skjønner at det står om livet for Sascha, og hun prøver desperat å skille de to hundene og blir selv bitt flere ganger i handa. Til slutt klarer hun å få rottweileren unna Sascha.
– Jeg ble liggende i en søledam midt i veien med Sascha i høyre handa og rottweileren i venstre hånd. Sascha hadde blitt drept dersom jeg ikke hadde klart å skille dem, og jeg torde nesten ikke se på henne. Jeg var så redd hun ikke skulle være i live, men så kikka jeg bort, og det eneste som gikk gjennom hodet mitt da var: Gudsjelov, bikkja mi lever.
Mens Anne-Lise lå slik og tviholdt på de to hundene, kom eieren av rottweileren.
– Da var jeg så skjelven at jeg bare ba ham om å ta med seg bikkja si og forsvinne. Men jeg rakk å si at hunden var gal, og at den ikke har livets rett.
Skambitt
Sascha klarte å stå på beina etter angrepet, men den var skambitt både her og der. Anne-Lise tok med seg Sascha bort til Statoil-stasjonen på Frydendal-sletta for å ringe politiet. Men det er ingen å treffe på politikontoret i Risør, og hun blir satt over til Kristiansand. Og da hun ringer etter dyrlegen, får hun beskjed om at hun må helt til Grimstad.
– Dette skjedde fredag, og jeg fikk time lørdag. Men jeg grudde meg for å dra helt til Grimstad, for jeg er jo ikke kjent der. Men så slo det meg at jeg skulle være så frekk å bry dyrlege Erik Ulven i frihelga hans, og der møtte jeg bare velvilje, og det ble redningen for oss, sier Anne-Lise.
Sascha fikk sprøyte og ble satt på antibiotikakur, men en uke etter angrepet er hun fremdeles øm og hoven både her og der.
Vil advare andre
Anne-Lise har hatt hund i 30 år, og hun er forundret og svært skremt over oppførselen til rottweileren. Hun har anmeldt forholdet til politiet, og ved å gå ut i avisen håper hun å advare andre.
– Den er fryktelig aggressiv, og en hannbikkje angriper normalt aldri en tispe. Jeg har advart folk, ser de den, er det bare å komme seg unna. Dessuten ligger det en barnehage like i nærheten, jeg tør ikke tenke på hva som
kunne skje hvis den går til angrep på et barn, sier Anne-Lise Sveen.
Eieren har ansvaret
Veterinær Erik Ulven mener det er eierens soleklare plikt å sørge for at hunden ikke skader andre dyr eller mennesker. – En hund som har bitt et menneske uten først å ha blitt provosert, skal avlives, sier han.
– En hund som har bitt et menneske uten først å ha blitt provosert, skal avlives. De aller fleste hundeeiere som opplever dette, ønsker selv å få hunden avlivet for å unngå at det skjer igjen, og at det da kanskje går verre. Men så er det noen få som nekter å avlive hunden, sier Erik Ulven som presiserer at han uttaler seg på et generelt grunnlag.
Han mener det er eierens plikt å passe på dyra sine slik at de ikke skader noen eller sprer frykt.
– Alle har ansvar for sin egen hund, både når det gjelder å overholde båndtvang og å passe på at den ikke stikker av. Dessuten bør hundeeiere tenke på at det fins folk som er redd for hunder, og da hjelper det ikke om hunden din er aldri så snill. Hopper den opp for å hilse på en som er redd for hunder, kan en snill hund virke like truende som en sint hund.
Kraftig rase
Ulven kjenner ikke til rottweileren som angrep Sascha, men kan fortelle at det er spesielt viktig at denne rasen får god oppdragelse.
– En rottweiler kan være verdens snilleste hund, dersom den har en flink eier. Rottweilere er veldig kraftige og sterke, og de er veldig selvstendige og robuste i hodet sitt. Utvikler de aggressivitet, kan de derfor bli veldig farlige, de reneste mordvåpnene. Det er ulike årsaker til at rottweilere blir aggressive, enten kan det være rent genetisk betinget, men veldig ofte er det eieren som gir den dårlig eller feil oppdragelse, sier Ulven.
Prat med eieren
Ulven vil råde andre som havner i samme situasjon som Anne-Lise, om å ta kontakt med hundeeieren. Nytter ikke det, kan en anmelde forholdet til politiet, så blir det en sak mellom hundeeieren og politiet hva en skal gjøre med hunden. Politiet kan imidlertid ikke avlive en hund uten videre. Dersom eieren nekter å avlive hunden, må saken opp i retten.
– Da må en kunne bevise at hunden gikk til angrep uten at den ble provosert først. Dette er en streng saksgang, som kan drøye ut over tid. I mellomtiden kan hunden fortsette å lage problemer, sier Erik Ulven.