Skeiv gjersdøling i fokus

Bård Nylund stortrives med å ha ferie i hjembygda. Han merker overhode ikke noe til "bygdedyret" etter at han kom ut av skapet for noen år siden.

Bård Nylund stortrives med å ha ferie i hjembygda. Han merker overhode ikke noe til "bygdedyret" etter at han kom ut av skapet for noen år siden. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Først hadde vi kvinnekampen. Så kom homokampen og nå er det transekampen. Det er alltid en kamp å kjempe.Ordene tilhører gjersdølingen Bård Nylund, som nylig ble valgt til nestleder i LLH, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

DEL

Like sikkert som sommeren kommer, er Bård å finne i hjembygda. Der blir han så lenge som mulig før hovedstaden kaller igjen.

"Bygdedyret"

– “Bygdedyret” eksisterer ikke i Gjerstad. Jeg kjenner mange som kvier seg for å reise fra Oslo til hjembygda fordi de er homofile. Dette er overhode ikke noe problem for meg. Jeg er stolt over måten folket i Gjerstad er, også på dette punktet. Hadde alle vært som gjersdølingene, så hadde det ikke vært noe problem å være homofil og samtidig stå for det. Folk i Gjerstad er rause, sier Bård. Han er egentlig sykepleierstudent, men har et par års pause fordi han er studentleder i Norsk Sykepleierforbund med sine 90 000 medlemmer. Rundt 10 000 av disse er Bård leder for. Han har ett år igjen i denne jobben, som er en heltidsjobb. Så går han tilbake til sine studier igjen.

Interessant

– Under Skeive Dager i Oslo traff jeg Jentene på Toten, og det var interessant. Det homofile og transpersoner har felles er nok at vi rokker ved kjønnsforståelsen blant folk. Jeg skjønner at noen rynker på nesen når menn kler seg i kvinneklær, men det handler om å forsøke å forstå hvorfor. Nå har forøvrig Sørlandet også fått sine Skeive Dager, som pågår i Kristiansand akkurat nå. Dit skal jeg på lørdag som representant for LLH. Da skal jeg holde appell og møte andre. Det blir forøvrig litt rart, for det var i Kristiansand jeg kom ut av skapet, sier Bård videre. Han forteller videre at LLH har litt over 2000 medlemmer og er representert i stort sett alle fylker.

Bibelbeltet

– Vi merker nok at Sør- og Vestlandet skiller seg litt ut når det gjelder å tolerere vår gruppe. Bibelbeltet har fortsatt en viss relevans, ser det ut til. Men det er mye mer åpenhet rundt vår gruppe, og det oppleves flott. Mye har nok endret seg etter at våre kampsaker rundt ekteskapsloven, adopsjon og assistert befruktning har falt på plass i vår favør, sier Bård.

Artikkeltags