Tradisjonen tro kom den gamle minesveiperen KNM Alta til byen for å være med på trebåtfestivalen. I år som i fjor la den til ved Dampskibskaia i all sin prakt.

– Det er naturlig at Norges største seilende trebåt kommer hit. Det er tiende året vi kommer hit, og stor stas hver gang, særlig siden vi godt tatt i mot, forteller Sven Erik Eriksen, skipssjef på den gamle trebåten.

Risør naturlig festivalby

Eriksen holdt åpningstalen på torget i går klokken tolv. Da la han vekt på Risørs rolle i trelasthandelen.

– Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Risør er det vi kan kalle ”Norges trebåtfestival”. Risørs dominerende stilling i skibs- og trelastfarten la grunnlaget for det. I tillegg er det en usedvanlig vakker og trivelig by, med kanskje Norges beste regatta-bane. Mannskapet om bord på Alta gleder seg hvert år til å komme hit, og vi ser på Risør som vårt andre hjem, skrøt Eriksen.

Også ordfører i Risør, Lars Lauvhjell, holdt en tale til åpningen. Han fortalte at festivalen fortsatt er aktuell.

– Det er viktig å se at en festival som tar utgangspunkt i tre og trebåter fortsatt har en plass i vår tid. Det er fint at vi fortsatt kan sette pris på dette i en tid hvor mer og mer handler om ny teknologi og nye duppeditter, sa ordføreren.

Rekordforsøk

Et av årets absolutte høydepunkter kommer senere i kveld. Gastene fra KNM Alta skal forsøke å sette guinness-rekord med kanonjolla.

– Ja! Det blir rekord!, utbryter Eriksen begeistret.

– Dette blir svære greier. Vi skal nemlig ro så det fosser, sier han.

Rekordforsøket blir holdt klokken 17. Jolla legger ut fra Holmen og setter kursen mot en bøye som ligger en halv nautisk mil ute, utenfor Dampskibsbrygga. Herfra blir den beste tilskuerplassen, og går det som Eriksen og mannskapet ønsker, blir det oppføring i den kjente boka.

– Hvis ikke blir det vel en Guinness på Peterhead etterpå!, spøker skipssjefen og ler høyt.

Dramatikk til sjøs

Det var knyttet litt dramatikk og forvirring rundt minesveiperens ankomst til byen, da den fikk en slagside og problemer på vegen fra Gøteborg til Arendal. En stund var det spørsmål om båten kom til å rekke åpningen, men det viste seg å være unødig engstelse, sier Eriksen.

– Det er ingen problemer med båten. Men det er jo et gammelt fartøy, og derfor er vi i full sving med å få satt i gang et omfattende vedlikehold av båten. Vi har pengene på plass, nå må vi bare finne ut hvor vi kan gjøre arbeidet. Vi snakker om en kilometer med treplank. Da vil vi få nye 50 år på KNM Alta, sier skipssjefen.