Gå til sidens hovedinnhold

Skryter av båtførerne

Artikkelen er over 8 år gammel

Båtførere i Risør og omegn høster skryt fra politiet. Dette med grunnlag i flere faktorer.

– Jeg synes det er veldig mye fin kjøring, og føler jeg må skryte litt av folk og hvordan de ferdes på sjøen. Det har kun vært tre forenklede forelegg for fartsovertredelser og to anmeldelser for promillekjøring, sier Per Lennart Johnsen ved Risør Politistasjon.

I fjor mistet 32 mennesker livet i forbindelse med bruk av fritidsbåt, og en bred mediedekning rundt bruken av redningsvest har trolig bevisstgjort mange på farene som kan oppstå til sjøs. Johnsen sier at det i Risør lenge har vært en trend å bruke vest.

– I mindre båter og joller bruker nesten alle vest og dødmannsknapp og dette har vært bra i flere år nå. For en tid tilbake var det noen 13-åringer som kjørte en båt som ble slått rundt. Det kan skje her og, selvom man holder lav fart, og da er det viktig at vesten er på og ikke bare ligger tilgjengelig i båten, sier Johnsen og henviser til reglene om at redningsvest kun trenger å være tilgjengelig til hver person i båten.

Forskjellige regler

Politiet opplever også at enkelte båtførere blir forvirret om forskjellige regler når det kommer til hastighet. Dette varierer nemlig fra kommune til kommune.

– Hvis man kjører båt i Risør skal det ikke holdes mer enn fem knop om man er nærmere land enn 50 meter. På dette punktet er det litt uheldig at det er forskjellige regler i andre kommuner. I for eksempel Arendal er det 100 meter som er gjeldende. Samtidig er det jo en båtførers ansvar å opplyse seg om hva slags regler som gjelder, sier Johnsen og blir supplert av kollega Tor Frydendal:

– Mange plasser synes jeg det mangler skilting som opplyser båtførerne. Det er blant annet et stort skilt ved innkjøringen til Arendal kommune og dette gjør det enklere. Jeg skjønner godt at folk kan bli forvirret. Kjører man i den ytre delen av fjorden i Tvedestrand får man Arendal, som har 5-knopsregel gjeldende fra 100 meter, på høyre side. Til venstre får man Tvedestrand, og der gjelder regelen fra 50 meter og inn, sier Frydendal.