Gå til sidens hovedinnhold

"Stavanger" tilbake i Risør under sin siste seilas

Artikkelen er over 12 år gammel

I 2002 ble RS 14 “Stavanger” rodd ut fra indre havn i Risør. Da hadde redningsskøyta blitt restaurert tilbake til original versjon på Moen. Tirsdag kveld ankommer hun til Risør på sin siste reis. Nå venter nemlig en tørrlagt tilværelse, som museumsskip ved siden av “Gjøa” og “Fram” på Bygdøy.

“Stavanger” lå i atskillige år på indre havn i Risør. Skøyta var i familien Jul Nielsens eie og Jeppe Jul Nielsen bodde blant annet om bord i skøyta på 1970-tallet. I

1998 ble det besluttet at Redningsselskapet skulle få kjøpe tilbake redningsskøyta som Jeppes far kjøpte fra redningsselskapet på slutten av 1930-tallet. Det ble også besluttet at selv om “Stavanger” var den av redningsselskapets seilende skøyter som fortsatt var mest lik originalversjonen, skulle den restaureres tilbake til slik den så ut under sjøsettingen i 1901. Det innbefattet selvsagt at også motor og propell måtte fjernes.

Det er Johan Petersen i redningsselskapet som har vært skipper på “Stavanger” det siste tiåret. Han har blant annet seilt henne tur-retur langs norskekysten, uten motor og ofte med bruk av det originale fremkomstmiddelet da vinden uteble, nemlig årene.

–“Stavanger” er en svært god seiler. Hun seiler raskt og manøvrerer omtrent som en jolle, forklarer Johan Petersen på telefon i det “Stavanger” er underveis til Arendal. Petersen kan også fortelle at dersom vinden er god regner han med at “Stavanger” vil klappe til kai i Risør tirsdasg ettermiddag eller i kveld.

Etter litt fram og tilbake omkring Redningsselskapets fremtidige bruk av redningsskøyta inngikk Redningsselskapet og Norsk Sjøfartsmuseum i 207 en samarbeidssamtale som innebærer at redningsskøyta plasseres på land i nærheten av “Fram” og “Gjøa”. Rundt skøyta skal det bygges opp en helhetlig utstilling av Redningsselskapets historie. Fiskeri- og kystdepartementet, Riksantikvaren og flere viktige kulturfond støtter prosjektet finansielt. “Stavanger” er ikke bare en spesiell redningsskøyta, også som lystfartøy har hun en solid posisjon. Blant annet som en av de første lystbåtene som la ut på langtur.