Ti år etter at prisen ble delt ut for første gang, var det duket for virkelig storbesøk på Fredshuset. Gene Sharp har i en årrekke jobbet for å oppnå fred, uten å ty til vold.

- Man blir alltid overrasket over å motta slike priser, men jeg er svært glad for at det jeg gjør blir gjenkjent og satt pris på. Mitt arbeid vil fortsette til tross for de vanskeligheter jeg møter på. Valgene jeg gjør, og har gjort, gjennom mange års studier og forskning, blir av mange sett på som nyttige. Folk i vanskelige situasjoner velger og ikke bruke vold for å oppnå fred og rettferdighet, og det er nettopp derfor jeg fortsetter, sier prisvinneren til Aust Agder Blad.

Sharp, som er født i Ohio og har levd mesteparten av sitt liv i USA, ble lørdag også første utenlandske vinner av “Fangenes Testamente”. Siden 1972 har han vært professor ved Universitetet i Massachusetts, Dartmouth og også drevet forskning for Harvard Universitys senter for internasjonale affærer. I 1983 grunnla han Albert Einstein Foundation. En organisasjon viet til studier og ikkevoldelig kamp i konflikt. Hans arbeid er kjent verden over, og hans bok Fra diktatur til demokrati er oversatt til over 30 språk. Det jobbes nå med å oversette boken til norsk slik at skoler over hele landet kan lære av Sharps filosofi og kunnskap om fred- og konfliktsløsning.

Under lørdagens arrangement fikk de fremmøtte lytte til flere personligheter med både sterke meninger og mye kunnskap. Henrik Syse fra Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) ledet seansen på en særdeles fin måte. Med glimt i øyet balanserte han innholdet mellom alvor og humor. Både direktør i PRIO, Kristian Berg Harpviken, og tidligere vinner av prisen Hanne Sophie Greve, holdt sterke og innholdsrike taler om hva vi kan gjøre for å forenes i fred. Ordfører Per Kristian Lunden påpekte Risørs historie for internasjonal samhandling innen handel og skipsfart, og at det ikke finnes større utfordring enn å oppnå og opprettholde fred i verden.

- Jeg er glad for at vi i Risør gjennom denne uken, takket være Aktive Fredsreiser, kan bidra i en felles global innsats for å forstå hvordan fred, frihet og demokrati kan skapes.Vi får også en sjanse til å vise solidaritet og å engasjere oss i langsiktig satsing for å skape en bedre verden. Jeg håper derfor alle i Risør vil se denne muligheten som positiv, sa ordføreren i sin åpningstale.

Besøket fra Sharp var tydelig verdsatt fra flere hold. 3.etasje i fredshuset var fylt og for Helga Arntzen var det et spesielt møte. - At vi fikk han hit var helt utrolig og er sannsynligvis det største jeg har opplevd. Amerikaneren har tidligere bodd i Norge og snakket tidvis norsk under sin tale. Dette var første gang han besøkte Risør og han forlot byen søndag med et positivt inntrykk.

- Førsteinntrykket av denne byen er veldig godt. Det er et flott sted med masse flotte mennesker. For å være ærlig så kjennte jeg ikke arbeidet til aktive fredsreiser så godt før jeg kom, men jeg er glad for å vite mer om det nå. Jeg har lært mye, og de gjør en utrolig viktig jobb. Nå reiser jeg tilbake til USA hvor det ligger masse arbeid og venter på meg på kontoret. Det blir lite ferie i sommer, men det er slik jeg liker det, avslutter prisvinner Gene Sharp. Lørdagens arrangement var starten på Aktive Fredsreisers fredsuke. Imorgen blir Blanche Majors Forsoningspris delt ut til Kronprins Haakon på Fredshuset, før det lørdag er 30 års jubileum for vennskapet Risør-Sutukoba i Fredsparken.