Helga Arntzen er blant ti innvandrere som er kåret til de mest suksessrike i 2007. Førstkommende mandag går den offisielle kåringen av stabelen i Oslo.
Kåringen kalles Top 10 og blir gjennomført for fjerde år på rad. Juryen har plukket de ti vinnerne blant over seksti personer som enten har meldt seg på selv eller har blitt foreslått av andre (se listen under).
– Det er nok noen som har foreslått meg. I ettertid ser jeg at jeg kunne meldt meg på selv også, forteller Helga Arntzen.
Hun kjente ikke til kåringen fra før, men hun synes det er stor stas å være blant de ti vinnerne.
– Det er veldig morsomt, og jeg er antagelig den eneste på listen som ikke har utdanning, forteller hun.
På sykehuset
Helga Arntzen har problemer med en fot og har tilbrakt de siste ukene på sykehuset i Arendal. Men det hindrer henne ikke fra å delta på arrangementet i Oslo mandag.
– Jeg skal til Oslo, enten jeg blir utskrevet fra sykehuset eller jeg må ta permisjon. Nå har jeg fått et par krykker og skal til å begynne å øve meg på å gå. I Oslo skal jeg dessuten holde et innlegg på ti minutter, og nå må jeg begynne å skrive talen. Jeg er blant annet blitt bedt om å fortelle om hvordan jeg har lykkes og de tre tingene jeg er mest stolt av å ha fått til. Det skal dessuten være elever fra Sandåker videregående til stede og stille spørsmål, forteller Arntzen som nå er opptatt av å finpusse på talen sin.
– Det er fint å kunne gi råd, og noe jeg alltid sier til unge, er at en alltid bør gjøre en ekstra innsats, bare litt mer enn det som forventes av en. Det gir utslag på sikt, forteller hun.
Innvandrer
Top 10 er en kåring av norske innvandrere, og selv kom Helga Arntzen fra Tyskland til Risør for mange år siden.
– Det er egentlig litt artig, for etter kåringen ble kjent, har jeg fått mange tilbakemeldinger på at folk ikke ser på meg som en innvandrer. Men jeg er jo det, og det faktisk en veldig prosess en går gjennom når en kommer til et nytt land, forteller Helga Arntzen.
Gode rollemodeller
Top10 Prosjektet eies av Leadership Women, er støttet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Manpower. Målsettingen med Top10 er å sette fokus på den kompetanse og det engasjement som finnes hos kvinner og menn med innvandrerbakgrunn, og å få fram gode rollemodeller. De som nå er valgt ut, har vært gjennom en grundig evaluering i juryen og er referansesjekket av Manpower.
Under den offisielle kåringen mandag vil blant andre barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen være til stede, hun var selv blant de ti som var md på listen første gang kåringen fant sted i 2004.