Thomas Nysted (28) utenfor livsfare

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Tirsdag kveld landet ambulanseflyet med den hardt sårede Risør-mannen Thomas Nysted om bord. Der ble han og hans offiserskollega, en mann i femtiårene som også ble hardt såret, møtt av generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

DEL

Tirsdag kveld landet ambulanseflyet med den hardt sårede Risør-mannen Thomas Nysted om bord. Der ble han og hans offiserskollega, en mann i femtiårene som også ble hardt såret, møtt av generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

28-årige Thomas Nysted ble etter landingen fraktet til Ullevål universitetssykehus for behandling. Ifølge meldinger fra Forsvaret er han nå utenfor livsfare og tilstanden skal være stabil. Han var imidlertid bevisstløs ved ankomsten.

Skuddskader

Thomas Nysted skal ha blitt påført skuddskader i bryst og buk. Hans foreldre, Søs og Tom Nysted, er til stede hos ham. De to opplyser til AAB at de ber om respekt for at de ikke ønsker å kommentere situasjonen og henviser til Forsvaret for ytterligere informasjon.

Sterkt preget

Det var en sterkt preget generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold som møtte flyet etter landingen på Gardermoen tirsdag kveld. Til NTB uttalte han at det var veldig gripende å ta i mot de to hardt skadde soldatene. Brovold samtalte også litt med Nysteds offiserskollega, en mann i femtiårene som ble overført til St. Olavs sykehus i Trondheim.

–Vi snakket litt om felles bekjente og jeg hilste ham fra sjefen hans. I tillegg takket jeg ham for den innsatsen han og de andre soldatene har gjort i Afghanistan, uttalte Brovold til NTB.

Bakholdsangrep

Det var som kjent søndag kveld at åtte norske soldater ble utsatt for et bakholdsangrep i Ghorwmach-distriktet i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. Soldatene var på vei til et møte med lokale afghanske ledere da de ble angrepet. Ifølge flere medier spekuleres det nå i om soldatenes reiserute skal ha blitt formidlet videre til lokale klanledere som støtter Taliban.

Massivt angrep

Bakholdsangrepet beskrives som massivt og både håndvåpen og rakettkastere ble brukt av overfallsmennene. Samtlige åtte soldater i følget ble såret, men for de fleste handlet det om mindre sår og splintskader.

Generalløytnant Brovold opplyste under en pressekonferanse tirsdag kveld at det var medsoldatenes førstehjelp som reddet livet til de to som ble hardest skadd.

–Hadde det ikke vært for dette, er det ikke sikkert vi hadde hatt dem her nå, sier Brovold.

Etter langvarig ildgivning mellom soldatene og styrkene i fjellsiden, lyktes det å få evakuert de hardest skadde via helikopter til feltsykehuset i Meymaneh. Der ble begge operert. Den hardest skadde måtte imidlertid gjennom nok en operasjon ved ankomst til det tyske militærsykehuset i Mazar-i-Sharif.

Omfanget

Etter angrepet uttalte generalmajor Finn Kristian Hannestad, sjef for operasjoner ved Forsvarets operative hovedkvarter at det som skiller angrepet denne gang fra tidligere lignende hendelser, er omfanget av skadene og antallet personer involvert.

–Vi er så godt forberedt som vi kan, gjennom å tilpasse materiell til omstendighetene vi tror vi kan møte, men man vet jo aldri når eller hvor noe slikt kan skje, uttalte han i følge Forsvarets mediesenter.

Han sa også at angrepet mot de åtte norske soldatene ikke får umiddelbare følger for den norske aktivitet i området, men at det øker selvsagt årvåkenheten hos dem som er ute på oppdrag. Han hevder også at angrepet på de norske soldatene viser at det eksisterer god beredskap når det gjelder både helikoptre, medisinsk apparat og generell støtte til lagene som er ute.

Fikk ikke hjelp

Dette harmonerer imidlertid ikke helt med hva VG opplyser. Ifølge denne avisa er det nemlig sterk misnøye i den norske troppen i Afghanistan fordi soldatene ikke fikk hjelp fra luften, selv om de ba om flystøtte.– Jeg kjenner ikke til dette, men det er sendt ned tre personer fra Norge som skal bistå med å få alle fakta på bordet, uttaler generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold.

Artikkeltags