Elevene ved team 9DE er i full gang med et eget kunstprosjekt for selv å bidra til at de kan dra på skoletur til Polen med Aktive Fredsreiser til høsten. Mange var redde for at turene hang i en tynn tråd da regjeringen tidligere bestemte at offentlig grunnskole skulle være gratis.

–I praksis betyr det at skolen ikke har lov til å sende ut noen regning på skoletur til foreldrene. Vi kan heller ikke pålegge noen å være med på turen, det må være frivillig, sier hovedlærer Richard Borge til Aust Agder Blad. Sammen med kollega Carl Anton Jonassen fungerer han som rådgiver for foreldregruppen som har tatt initiativ til turen for 9DE.

Lokalt kunstløft

–Siden det er oss foreldre som har dratt i gang alt, omgår vi regelverket. Prinsippet om gratis skole handler om solidaritet. Alle elever skal få dra selv om foreldrene kanskje har dårlig råd. Vi støtter opp om dette ved å samle inn penger som blir delt likt på alle, sier Arne Lindstøl og Mari Vadstein fra foreldregruppen.

Lokale kunstnere har donert kunst for over 25 000 kroner som skal loddes ut. Blant giverne finner du kjente navn som Acanthus, Nina Gresvig, Bibiche Mourier, Meta Keramikk, Ola Steen, Karin Brein, Arnfinn Haugen, Sylvia Nilsen og Rune Nylund Larsen. Foreldregruppa tror grunnen til givergleden er at mange har barn som selv har reist til Polen, eller kjenner opplegget på en annen måte.

Vil bli mer modne

Espen Thygesen (14) fra 9 E og Maud-Carroline Løken (15) fra 9D sier elevene jobber hardt for å få dra. De er helt sikre på at de får inn nok penger ved hjelp av kunstlotteriet, og er forberedt på å selge uendelig mange lodd.

Hva tror dere er poenget med den nye reformen?

–Poenget er sikkert å minske forskjellene i skolen, og sørge for at utdanning i Norge skal være gratis, sier Espen. Han og Maud-Carroline understreker at turene er for viktige til å bli avlyst av den grunn.

–Det er viktig at vi får se hvordan det egentlig var da nazistene styrte, slik at vi ikke glemmer. Vi må passe på at vi ikke gjør det samme igjen, sier Maud-Carroline.

Begge er skjønt enige om at ekskursjonen vil gjøre elevene mer modne og reflekterte.

–Disse turene har hjulpet masse i Risør, og sørget for at nynazistene ikke har klart å få til noe her. Det beviser at det virker, sier Espen.

Clemet sier ja

Ifølge utdanningsministeren selv har bestemmelsen om retten til gratis offentlig grunnskoleopplæring skapt en del misforståelser.

–Regjeringen ønsker slett ikke å sette en stopper for initiativ til skoleturer, men det er viktig at alle barn i den offentlige grunnskolen får den samme muligheten til å ta del i de aktivitetene skolen arrangerer, uavhengig av de foresattes økonomi. Disse bussturene representerer et meget positivt tilbud som jeg håper mange elever fortsatt får ta del i, presiserer Kristin Clemet via sin pressetjeneste.