Tre havørn fant også veien til et påkjørt rådyr som var fraktet ut på isen ved Finnøya som åte.

– Jeg er ganske sikker på at dette er det havørnparet som vi så her i fjor, som nå har fått en unge og er tilbake, forteller Asbjørn Aanonsen, som først oppdaget havørnen da han satt ved frokostbordet og så ut av vinduet i forrige uke.

Ut på tur

Fredag tok han med seg kameraten Halvard Ellefsen og trasket over isen. Der fant de to seg et par gode plasser i skjul, og det skulle betale seg godt.

– Den ene havørnen fløy rett over meg, så jeg knipset løs. Samtidig fikk jeg bekreftet at det var havørn og ikke kongeørn det er snakk om, for den var gul på nebbet, sier Aanonsen. Han beskriver hele opplevelsen som fantastisk.

– Det var helt utrolig når den fløy så nærme meg.

Ellefsen er like begeistret.

– Det er ikke ofte man får mulighet til å ta slike bilder som man kan nå, sier Ellefsen.

Skadet rev

Det kan kanskje virke litt grotesk med rådyrkadaver som åte. Hensikten var imidlertid ikke å få havørnen på besøk, men å få avlivet rev.

– Det har gått flere skabbrev her. En hadde bare litt pels igjen på halen. Men nå har de trolig fryst i hjel i en kuldeperiode, forteller Tore Mortensen i Tryta.

Han synes det er trist at den meget smittsomme sykdommen har spredt seg i Risør.

– Revestammen var på vei opp, men nå er den nok på vei ned igjen på grunn av skabb.

Fantastisk opplevelse

Mortensen er også blant de som har panoramautsikt til storfuglen på Kranfjorden.

– Det er helt fantastisk å få et slik villmarksliv rett utenfor kjøkkenvinduet. Det er helt utrolig, sier han før han avbryter seg selv midt i setningen.

– Nå flyr det en stor fugl over fjorden mot Barmen igjen. Dette er fantastisk.

De to hobbyfotografene merket også at det var flere enn dem som fant ørnebesøket interessant.

– De har ringt oss fra ornitologisk institutt og var veldig interessert i ørnene. De ville komme ned for å observere de selv. Og det har også kommet spørsmål til oss fra pressen om havørnene og muligheter til å få bilder, sier Halvard Ellefsen og Asbjørn Aanonsen, som nok kommer til å følge nøye med på ørneaktiviteten også framover.