Gå til sidens hovedinnhold

Utvider tilbudet

Artikkelen er over 8 år gammel

Moen Båtbyggeri har pusset opp kontorbygget sitt og planlegger nå å leie det ut til som møtelokalet. Omviser på båtbyggeriet Tharald Moen syntes det er viktig at stedet forblir brukervennlig.

– Det er langt fra Risør til Moen pleier jeg og si, sier Tharald og ler. Han er litt lei av at folk og journalister (som undertegnede) surrer med hvilket båtbyggeri som heter hva der ute på Moen.

– Vi kaller oss “Båtbyggeriene på Moen”, men i realiteten er vi tre ulike båtbyggerier. Christensen & co’s båtbyggeri heter “Moen Båtbyggeri”, mens “Moen Trebåtbyggeri A/S” holder til i de fem bygningene i midten der. Sistemann, H. Gregersen Båtbyggeri, holder til i de to borteste bygningene, sier Tharald pedagogisk og retter pekefingeren mot de forskjellige røde bygningene som ligger så fint etter hverandre i den slakt buede viken.

Penger av Riksantikvaren

Moen Båtbyggeri er det eldste båtbyggeriet og startet driften sin allerede i 1875. I dag er det etterkommerene av de to båtbyggerene Christensen og Moen som eier og drifter stedet, deriblant Tharald Moen.

– Etter en tre år lang søknadsprosess, fikk vi i år midler av riksantikvaren til å pusse opp kontorbygget, sier han og peker mot et lite rødt hus nede ved vannkanten. Nå ønsker han og resten av etterkommerene å leie ut kontorlokalet som møtelokalet.

– Bygget holder seg nå varmt hele vinteren og passer perfekt som møtelokalet for en femten-tjue personer, forteller Tharald.

Han vil at dette tilbudet skal kunne kombineres med omvisninger på båtbyggeriet.

– Vi balanserer på en knivsegg når vi forhandler med Riksantikvaren. I dette tilfellet ønsket vi å sette inn en ekstra dør og to vinduer, men det sa Riksantivaren nei til, sier han og understreker at de derfor har valgt å ikke gjøre noen forandringer utvendig:

– Det er viktig for oss å bevare kulturminnene som befinner seg i disse bygningene, men samtidig ønsker vi at stedet skal forbli brukervennlig.

Flere konserter

Tharald Moen er glad for at de har begynt og forstå at båtbyggeriet også egner seg godt som konsertlokalet.

– Noen musikere fra Frankfurt endte tilfeldigvis opp med å bruke båtbyggeriet som øvingslokalet i fjor sommer. De syntes at akkustikken var så god her, så nå kommer de tilbake og holder konsert her 8. august, forteller Tharald.

Trioen skal da spille komposisjoner av Mozart, Bach, Beethoven og Reger. I tillegg til den kommende konserten er det nå fire år siden Moen Båtbyggeri holdt sin første bluegrasskonsert.

– I år kom det rundt 200 hundre mennesker. Det var en fantastisk opplevelse, sier Tharald fornøyd.

Lyngørputtkurs i september

I fire år har Moen Båtbyggeri også arrangert lyngørputt- og prammbyggingskurs.

– Det er veldig gøy at det er blitt så populært. Nå er det bare en plass igjen på lyngørputtkurset som holdes helgen 7. – 9. september. Interessant nok har til og med en kvinnelig ansatt hos Riksantikvaren meldt seg på i år, sier Tharald og humrer litt.

Og mens lyngørputtkurset bare har en plass igjen, er det nå helt fullt på høstens prammbyggingskurs:

– Folk har allerede begynt å melde seg på neste års kurs, det er veldig gøy å se.

Omvisning på Trebåtfestivalen

Neste helg arrangerer Tharald omvisning på Moen Båtbyggeri i anledning Trebåtfestivalen.

Disse vil på fredag klokken 17.30 og lørdag klokken 14.00.

– Vi pleier å begynne her ved sjøkanten og snakke litt generelt om båtbyggerne på Moen. Deretter går vi inn og ser på alle de gamle verktøyene og snakker om de mest kjente båtene som ble bygget her. Visst du for eksempel at den kjente selfangstskuta Polstjerna ble bygget her, spør Tharald nysgjerrig før han legger til at også fotoutstillingen til Trond Svenningsen er verdt å nevne:

– Det er motiver fra Lofoten, tatt med infrarødt kamera. En spennende utstilling som kommer til å bli hengende helt frem til 26. august.