Vannveien til Vegårshei

Hit, men ikke lenger.Dette var det som møtte oss da vi kjørte Presteveien mellom Egddalen og Vegårshei tirsdag formiddag. Her er det ingen skam å snu!  FOTO: Svein Walstad

Hit, men ikke lenger.Dette var det som møtte oss da vi kjørte Presteveien mellom Egddalen og Vegårshei tirsdag formiddag. Her er det ingen skam å snu! FOTO: Svein Walstad

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Gjerstad kommune satte tirsdag opp et skilt der de advarer om at Presteveien mellom Gjerstad og Vegårshei kan være stengt på grunn av store vannmasser. Vi måtte snu da vi skulle sjekke forholdene tirsdag formiddag.

Og det kan ta lang tid før forholdene normaliserer seg.

– Dette er ikke unormalt når vi får slikt vær som vi har nå. Akkurat nå er det utrolig mye snø rundt denne veien, spesielt ved Espemyråsen på Gjerstad-sida. Her er det myr på ene sida av veien og som nå er proppfull av vann, og det renner naturlig nok over veien slik forholdene er nå. Det er også derfor vi har satt opp et skilt nede ved brannstasjonen i Egddalen og advarer bilister om at veien kan være stengt på grunn av dette, sier driftsleder Ole Arthur Løite i enheten for samfunn og teknikk i Gjerstad kommune.

Presteveien, eller kommunal vei nummer 600, går fra fylkesvei 418 i Egddalen og over til Vegårshei. Det er 6,4 kilometer fra Egddalen til grensa mot Vegårshei. På den sida har ni husstander vært isolert på grunn av vannmassene.

– Denne veien har skapt mye problemer for oss, og vi har to ganger gjennomført heving av veie ved å «løfte» den opp for å unngå nettopp slike problemer. Men i år er det usedvanlig mye snø, og når det kommer mye regn i tillegg, så blir forholdene slik som nå, fortsetter Løite.

Det er altså ikke noe sted alt vannet kan renne vekk på enkelte strekninger langs denne veien. Det gjelder bl.a. ved Espemyråsen der veien minner mer om en stilleflytende elv. Og i følge Løite er det lite kommunens mannskaper kan gjøre med forholdene.

– Det er nesten helt håpløst å foreta seg noe med maskiner slik forholdene er akkurat nå. Så snart vi skyfler vekk noe vann, så renner det bare nytt vann inn på veien. Og vanndybden er på mellom 30 og 40 cm, noe som betyr at de fleste bilister får problemer med å kjøre gjennom, sier driftslederen videre.

På Vegårshei-siden av veien har altså flere husstander vært isolert. På Gjerstad-siden har det ikke fått så store konsekvenser.

– Her er det bar to husstander det er snakk om som blir berørt. Det er likevel ikke så problematisk å komme seg mellom de to kommunen ved å benytte seg av veien over Gryting i stedet. Her er det også forbindelse over til Presteveien, sier Løite, som ikke kan gjøre annet enn å advare bilister om de forhokdene som for tiden rår på den gamle Presteveien.

I Gjerstad er også andre veier for tiden stengt. Det gjelder veien forbi Tonjesbråt. Men det skyldes ikke vanskelig vær- og førehold. Her er det satt i gang utbedring av fylkesvei 73, som i mange år har vært en farlig strekning, ikke mints for skolebarn som bor i området. I tillegg kommer det et nytt boligfelt på Kveim som krever bedre vei.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken