Varsler viktig melding til krigsseilerne

Fra venstre: Helga Arntzen, Per Kristian Lunden og Odd Sverre Aasbø har alle troen på at forsvarsministeren vil bruke en avdukning i Fredsparken i Risør til å komme med statens endelige unnskyldning til krigsseilerne.

Fra venstre: Helga Arntzen, Per Kristian Lunden og Odd Sverre Aasbø har alle troen på at forsvarsministeren vil bruke en avdukning i Fredsparken i Risør til å komme med statens endelige unnskyldning til krigsseilerne. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Når forsvarsministeren kommer til avdukingen av et monument Fredsparken i Risør i august, vil hun trolig benytte muligheten til å gi en uforbeholden unnskyldning ovenfor krigsseilerne fra den norske stat.

DEL

Gleden var stor da meldingen fra forsvarsdepartementet kom om at Anne-Grete Strøm-Erichsen personlig ville komme til Risør i forbindelse med avdukingen av et monument til ære for de mange krigsseilerne som ofret sine liv under andre verdenskrig.

– Det kunne ikke vært bedre, sier Helga Arntzen, som i samarbeid med kommunen skal få plass monumentet i Fredsparken, som skal avdukes 3. august.

Vil benytte anledningen

Ikke bare ønsket forsvarsministeren å komme til markeringen, hun ønsket også å ta vertsrollen for en lunsj for krigsseilerne som vil være til stede. Alle de 806 gjenlevende krigsseilerne er invitert til seremonien.

Det er i den forbindelse at Strøm-Erichsen går langt i sitt svarbrev i å antyde at Risør vil bli stedet hvor krigsseilerne endelig får sin unnskyldning fra staten på hvordan er blitt behandlet.

– Arrangementet vil gi meg en god anledning til å møte krigsseilerne, og offentlig tilkjennegi mitt og regjeringens syn på de henvendelser jeg har fått i den seneste tiden om ulike sider ved krigsseilernes situasjon under og etter den andre verdenskrig, skrive Strøm-Erichsen.

Dekker et behov

Ordfører Per Kristian Lunden i Risør, tror avdukingen i Fredsparken gir regjeringen en mulighet de har ventet på.

– Jeg føler dere møter et behov i departementet om å få sagt noe. At man nå kan få satt sluttstrek med en unnskyldning som nok burde kommet for lenge siden. Så jeg er spent på hva det offisielle Norge vil si, sier Lunden.

Og dette er kanskje en av de aller siste mulighetene man har mens det fortsatt er krigsseilere i live.

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra mange som synes det er flott med dette monumentet, men at de ikke lengre har krefter til å kunne komme. De takker imidlertid veldig for å bli sett, sier Arntzen.

– Vi snakker jo om urveteraner som er over 90 år gamle i de fleste tilfellene, sier Odd Sverre Aasbø, som er prosjektleder for hyllesten med monomuntreisningen.

Ikke det første

Selve monumentet er ikke det første som blir reist over krigsseilere i Norge. Likevel er det en viktig begivenhet når det nå settes opp i Fredsparken i Risør.

– Det er tydelig at mange er opptatt av krigsseilere og deres verdighet. Vi har jo et monument i Konvoibyen, og vil bruke samme teksten her. Det blir et bindeledd som er helt naturlig. Et nytt monument i Fredsparken er en videreføring av det som er lagt ned i Konvoibyen, sier Lunden.

Han er sikker på at heller ikke de i Konvoibyen har noe imot dette.

– Det er viktig at Risør tar vare på tradisjonen om krigsseilernes minne, og dette er i Heimstad-familiens ånd.

Artikkeltags