Vernepris til Sundet-restaureringen

Artikkelen er over 9 år gammel

–Vi håper at vi kan få verneprisen igjen i 2040, Da regner vi med å være ferdigstilt!

DEL

–Vi håper at vi kan få verneprisen igjen i 2040, Da regner vi med å være ferdigstilt!

Simen Münter skapte en munter stemning i bystyret da han ironiserte litt rundt det å påta seg oppgaven med å restaurere Risørs kanskje fineste stasbygning, nemlig Marienlyst på Sundet.

Marienlyst

–Marienlyst var navnet Prebensen satte på stedet. Jeg har lyst til å legge til at det ikke bare har vært lystbetont å stå bak restaureringen, fortsatte han.

Da verneprisen ble delt ut i bystyret torsdag kveld, sørget lederen av teknisk hovedutvalg, Dag Eikeland, for å holde på spenningen så lenge som mulig. I stedet for kjapt å utbasunere hvem årets mottakere var, presenterte han bygningen på denne måten:

–Utdelingen av årets vernepris gis til en bygning som opprinnelig ble oppført i 1850-tallet og som ble påbygd og modernisert i 1905.

17 rom og tre gjestehus

Eikeland kunne også fortelle at bygningen blant annet har 17 rom og tre gjestehus. Han ramset også opp hvilke funksjoner bygningen har hatt. Som losji for emigrantene som skulle utvandre til USA med emigrantskuta “Tamaro”, som oppholdssted for franske krigsfanger under siste krig, som pikeskole og som representasjonsbolig under kongebesøket i 1947. Han nevnte imidlertid ikke at stedet lenge var hjem for psykisk utviklingshemmede, eller at Sundet også har hatt asylsøkere i sin midte.

–Jeg kunne ikke si alt med en gang. Da ville alle skjønne hvilken bygning jeg siktet til, sa Eikeland etter at ekteparet Anne Solveig Wichstrøm og Simen Andreas Münter hadde mottatt sin sjekk, sitt diplom og den tilhørende blomsterbuketten.

Før den overleveringen fant sted ga Eikeland bystyret også et lite innblikk i den prosessen som har ligget bak restaureringsarbeidet. Hvordan håndverkere har stått på både inne og ute, hvordan bygningsdeler er kopiert på grunnlag av gamle foto, og hvordan spesiallagede freser er tatt i bruk for å få tilbake de mange intrikate profilene på bygget. Han inkluderte også Sollie Bygg AS og Garthes Grøntanlegg AS i sin lovtale, og pekte på viktigheten av å ha slik kompetanse tilgjengelig i en by der verning tillegges så stor vekt.

Ros til Risør

For ekteparet Wickstrøm/Münter har det utvilsomt også vært viktig å ha samarbeidspartnere med så stor kompetanse som den de lokale håndverkerne besitter. Dette ble poengtert av Simen Münter på talerstolen. Men han unnlot heller ikke å nevne den støtten prosjektet har fått i Risør kommune, og da spesielt gjennom Arild Mathisen. Han var også raus med rosen til Risør generelt.

–Dette er et flott sted å bo, og jeg er stolt hver gang jeg kan fortelle at Risør er hjembyen min, sa han.

Begrunnelsen

I sin begrunnelse for å tildele verneprisen til ekteparet Wickstrøm/Münter, skriver utvalget: “Eierne har vist stor vilje til å legge riktige kulturhistoriske prinsipper og løsninger til grunn ved rehabiliteringen og ombyggingen. Videre er det vektlagt at bygget, både utvendig og innvendig, er tilbakeført på en fagmessig forbilledlig måte. Dette vil sikre at byggets historie vil kunne formidles inn i fremtiden. Utvalget har også vektlagt det utvendige restaureringsarbeidet som er utført vest for hovedbygningen – brygge, mur, hage, mm Totalinntrykket fremstår som særdeles bra.”

Artikkeltags