Vil lage dokudrama om Lyngørslaget

Artikkelen er over 7 år gammel

Det mye omtalte og svært så dramatiske slaget i Lyngør 6. juli 1812, der kanonjollene fra Risør spilte en sentral rolle, kan bli rekapitulert i en dokudramaproduksjon.

DEL

Det mye omtalte og svært så dramatiske slaget i Lyngør 6. juli 1812, der kanonjollene fra Risør spilte en sentral rolle, kan bli rekapitulert i en dokudramaproduksjon.

Det er Media Service AS som står bak ideen og Knut Frognes kan fortelle at selskapet har sendt en prosjektbeskrivelse av det planlagte TV-programmet til komiteen som arbeider med minnemarkeringen av Lyngørslaget.

200 år

6. juli neste år er det som kjent 200 år siden todekkeren “Dictator”, med den 33-årige skotten James Pettison Stewart som kaptein, lykkes i å innhente den dansk-norske flåtes stolthet, fregatten “Najaden”. Da hadde en engelsk krigsskipseskadre forfulgt fregatten. Kapteinen der ombord trodde imidlertid han hadde lykkes i å redde seg da skipet hans var blitt fortøyd i Lyngørsund. Dit ville aldri engelskmannen våge seg!

Ville det annerledes

Den skotske kapteinen ville det annerledes. Han satte baugen i land like ved det som i dag er Lyngør seilmakerverksted. Dermed kunne “Dictator” avlevere bredside etter bredside mot den dansk-norske fregatten “Najaden”. Drønnene fra skuddsalvene hørtes langt avgårde og kanonjolleeskadren i Risør ble mobilisert. I mellomtiden ble “Najaden”, det nyeste krigsskipet i den dansk-norske marinen, skutt til vrak. 127 danske og norske sjøfolk ble drept og mange hardt såret.

Leie “Sørlandet”

Knut Frognes opplyser at de håper å kunne få leie fullriggeren “Sørlandet” og seile den så og si i kjølvannet av todekkeren “Dictator” og de to briggene som forfulgte den dansk norske marinens stolthet, “Najaden”.

–Det er klart at kanonjolla i Risør kommer til å være med i programmet dersom vi får den nødvendige støtte til produksjonen, forteller Frognes som også sier at det vil bli en blanding av nye filmopptak og dramatisering via dataanimasjon.

Spesielt og spektakulært

Frognes kan også fortelle at han regner med at andre land vil være interessert i et dokudrama som omhandler et så spesielt og spektakulært sjøslag, utkjempet midt inne i Lyngør!

Artikkeltags