Lurer du på noe i disse koronatider - her kan du få hjelp

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Til barn, unge og foresatte i Risør og Gjerstad kommune med informasjon om alarmtelefonen 116 111 for barn og unge og om Foreldresupport, telefon 116 123.

Vi er i en unntakstilstand. Barnehager, skoler og mange virksomheter er stengt for å bekjempe covid-19, koronaviruset. Barn, unge og foresatte er hjemme sammen. Ingen har fritidsaktiviteter å gå til. Vi må finne på aktiviteter sammen hjemme. Ha hjemmeskole. Gå på tur, være fysisk aktive. Kose oss, spille spill inne eller badminton og fotball i hagen i god avstand fra andre. Lære barna å steke vafler eller bake rundstykker. Ha færrest mulig kontaktpunkter med andre.

Vi er med på den felles dugnaden. Det er krevende for alle. Vi tror de fleste mestrer å brette opp ermene, finne løsninger og balansere jobb med barnepass. Klarer å nyte mye tid sammen som familie og har det mest fint. Lager struktur rundt alle arbeidsplanene fra skolene og mestrer forventningene til å følge opp skolearbeidet og leken. Dette samtidig som en skal klare å møte barn og unges bekymring for alt som er så annerledes på en trygg måte. En prøver så godt en kan å romme barnas og egen irritasjon over å ikke kunne gå på fritidsaktiviteter og treffe mange venner av gangen, søskenkrangling og gnissing i relasjoner. Kanskje opplever en usikkerhet omkring egen arbeidssituasjon, økonomi, egen eller barnas eller ungdommens fysiske og psykiske helse, eller andre forhold.

For noen oppleves den nye hverdagen mer krevende enn for andre. Noen barn og unge har barnehagen og skolen som et fristed og en sone med stabile og trygge voksne, som for noen mangler hjemme. Noen barn og unge vil være i en risiko når de skal være tett med familien sin over tid. Det er ikke alle som alltid har det godt hjemme, og det er ikke sikkert at det er noen andre som vet om det! Barn er lojale og kan skjule mye. For noen barn og voksne kan den nye hverdagen bli svært utfordrende. Barn som ikke har det bra, som opplever vold i hjemmet, er utsatt for overgrep eller opplever andre akutte og vanskelige situasjoner kan ringe gratis alarmtelefonen for barn og unge 116 111. Både barn, unge og voksne som er bekymret for et barn eller ungdom kan ringe alarmtelefonen. Den betjenes av trygge fagpersoner som kan hjelpe.

Foreldre/foresatte som kjenner at den nye hverdagen blir altfor mye for dem, som er redde for at de kan komme til å skade egne barn eller andre i familien gjennom ord og handling, søk hjelp! Stine Sofie Stiftelse og Mental helse tilbyr foreldresupport på telefon 116 123 (tast 2), en lavterskel og døgnåpen telefon og chat for foreldre som trenger hjelp og veiledning når hverdagen er krevende og når situasjoner truer tryggheten til barn og voksne.

For noen kan det være naturlig å kontakte jordmor eller helsesykepleier på helsestasjonen eller i skolehelsetjenesten. Vi har nedjustert aktiviteten noe for å beskytte sårbare grupper i befolkningen mot koronasmitte. I Risør kan vi nås på telefon 37 14 97 65 i åpningstiden 08.30–14.30. Se også kontaktinformasjon for skolehelsetjenesten på hjemmesiden til Risør kommune. Helsestasjon for ungdom kan nås på telefon 94 50 84 19. I Gjerstad kan helsestasjonen nås på telefon 47450026 eller via kontaktinformasjon på hjemmesiden til Gjerstad kommune.

Helsenorge.no gir nyttig informasjon:

Råd til deg som forelder

Skoler og barnehager er stengt fordi alle må bidra til å begrense spredning av korona-epidemien. Det skaper bekymring og er stressende for mange familier. Her er noen råd som kan være til hjelp for å mestre den nye hverdagen:

Det er lurt å opprettholde normale rutiner for måltider og leggetider.I løpet av det som er vanlig skoletid, anbefales det at barna gjør skolearbeid, tegner, leser eller lytter til bøker, og sørger for å være ute i frisk luft uten å være tett på andre.Fokuser på positive ting familien kan gjøre sammen – slik som å se film, høre på musikk, lese sammen, gå en tur eller spille spill. Pass på at dere samles rundt felles måltider.Husk at du er en rollemodell for barna. Hvordan du håndterer stress, hvordan dere voksne snakker om situasjonen, og hvordan dere reagerer, påvirker barna.Følelser som redsel, panikk, tristhet og ensomhet er normale reaksjoner i slike spesielle situasjoner. Barn er sensitive for voksnes følelser, og det er bedre å være åpen om følelsene sine enn å skjule dem.Barn reagerer på forskjellige måter. Noen kan virke uberørt når du snakker med dem, men vise bekymring senere. Vær særlig oppmerksom på kvelden og natten. Mange barn blir ekstra engstelige da.Det er viktig å holde seg orientert, men det kan være lurt å begrense bruken av sosiale media og lignende hvis det fører til økt stress og unødig redsel.Søk støtte hos andre – Ikke vær redd for å be om hjelp.

Snakk om hva dere skal gjøre i familien dersom noen føler seg dårlig og blir syk. Dersom det blir aktuelt med karantene: forklar hva det betyr og snakk om hva dere kan gjøre for at det skal bli så hyggelig som mulig.

Hilsen oss ved helsestasjons- og skolehelsetjenesten i Gjerstad og Risør kommune.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken