Gå til sidens hovedinnhold

Maisam (11) ble sendt ut av landet etter to trygge år i Risør. Så ble han dødssyk i flyktningleiren Moria

Artikkelen er over 1 år gammel

Den lille familien på fire drømte om en trygg tilværelse i Risør, men etter to år ble de sendt tilbake til Afghanistan. Nå er de på flukt for andre gang, og i flyktningleiren Moria i Hellas ble sønnen Maisam (11) alvorlig og livstruende syk.

Det har vært en tøff vinter i flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos. Spesielt for de 7000 barna som oppholder seg der.

En av dem er Maisam (11), som i to år levde bekymringsløst sammen med mamma, pappa og lillesøster Maryam, på asylmottak i Risør. Den afghanske familien kom til Risør i 2015, men fikk ikke oppholdstillatelse og ble sendt hjem til Kabul i 2017.

Nå er de på flukt for andre gang.

For kort tid siden ble 11-åringen dødssyk, og moren var desperat etter å få hjelp i den grusomme flyktningleiren.

— Han har så vondt, han sier han bare har lyst å dø, sier moren Khatoul til en venninne i Norge.

Tok kontakt da sønnen ble alvorlig syk

Det er TV 2 som skriver om saken i artikkelen «Maisam (11) bodde i Risør og drømte om et trygt liv. I stedet ble han dødssyk i flyktningleiren Moria».

Her skriver journalist Sonja Skeistrand Sunde at hun først kom i kontakt med familien da hun var på besøk i flyktningleiren i slutten av februar.

Nå har mamma Khatoul tatt kontakt med TV 2s journalist på telefon for å fortelle at sønnen Maisam (11) har blitt rammet av en ukjent, men svært alvorlig sykdom.

Uforklarlige symptomber

Gjennom tolker forteller Khatoul til TV2 hva som har skjedd. Sønnen skal ha fått voldsom svie i øynene, før han fikk feber og vondt i hele kroppen. Deretter begynte han å kaste opp, han skal også ha fått uforklarlig utslett på kroppen.

TV2 skriver at det er svært lite legehjelp å få i flyktningleiren, men at de til slutt fikk hjelp hos Leger uten Grenser.

– De gav ham litt behandling og noe medisin, og sa at vi burde oppsøke sykehuset i Mytilini på Lesvos, sier moren til TV2.

«Very big problem»

På sykehuset blir Maisam verre, og etter noen dager blir han fraktet til sykehus i Aten.

Det er da Khatoul tar kontakt med TV 2. Hun forteller at hun ikke har fått tilgang på tolk, og at hun derfor ikke forstår hva legene sier. Hun snakker knapt engelsk og ikke noe gresk. Hun aner derfor ikke hva som feiler sønnen og om han vil klare seg.

– Jeg skjønner bare at de sier «very big problem», sier hun desperat på telefonen.

Gode nyheter

TV 2 har jevnlig kontakt med moren, og etter tre dager forteller hun at sykehuset har funnet en tolk til henne. Nå forteller legene at tilstanden til hennes 11 år gamle sønn er alvorlig, men stabil.

Legene forteller at de har identifisert symptomene og jobber intenst med å kurere dem.

Khatoul er lettet etter samtalen. Hun forteller til TV 2 at det hele tiden er leger og sykepleiere innom rommet for å hjelpe Maisam. Hun håper hun snart får vite hva det er som feiler sønnen, og at det er gode nyheter.

– Jeg skulle bare ønske at resten av familien kunne få komme hit til Aten slik at vi kan takle dette sammen. Og at vi aldri, aldri må tilbake til Moria-leiren, der alt dette startet, avslutter tobarnsmora til TV 2.

Savner skolen og vennene

Den første gangen TV 2 møter familien sier de at de har bodd i Risør og forteller om livet i den trygge sørlandsbyen.

Maisam fortalte blant annet at han savnet skolen og vennene sine i Risør.

– Vi bodde i Risør i nesten to år. Maisam gikk på skolen, og datteren min Maryam gikk i barnehagen. Jeg og ektemannen min gikk også på skolen for å lære norsk, fortalte Khatoul, på norsk, i februar.

Kommentarer til denne saken