Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er fryktelig takknemlig

Artikkelen er over 5 år gammel
Mariannesaken aktualiseres etter 35 år:

I begynnelsen av denne uka dukket det en video opp på nettstedet YouTube. Filmen omhandler Marianne-saken fra Risør, der Marianne Rugaas Knutsen forsvant, sporløst, august 1981. Altså nærmere 35 år siden.

Filmen er laget av Michael Winger, som er assosiert med nettsiden "TV Medium". "TV Medium" er en nettbasert tv-kanal som profilerer synske, der de blant annet retter sin oppmerksomhet på uoppklart forsvinninger.

Detaljert

Winger hevder i filmen at han kan se hvem gjerningsmannen er, og kommer med nøye detaljer om hvordan mannen skal ha sett ut. Videre hevder Winger at Marianne kan ligge gjemt et eller annet sted i skogholtet på bort siden av det gamle EB-bygget på Viddefjell. Der Sørlandet Helsepark nå driver å anlegger et boligfelt.

Winger avslutter den nesten 17-minutter lange filmen med å fortelle at han vil trenge hjelp for å gjennomføre et søk i Risør.

Videoen traff Facebook med et smell denne uken, og har blitt delt utallige ganger. Winger har, igjennom lokalt engasjement, også fått på plass en lukket Facebook-gruppe, der frivillige hjelpere kan melde seg. I skrivende stund har gruppa nærmere 900 medlemmer, og godt over hundre har sagt seg villige til å hjelpe i et eventuelt søk. De aller fleste er fra Risør og området rundt.

-Er veldig takknemlig

For Mariannes familie Risør kom videoen og engasjementet svært uventet. Mariannes mor, Torunn Rugaas, er følelsesladd da vi treffer henne lørdag formiddag. Selv om saken kom brått på, vil hun først og fremst ytre takknemlighet.

– Jeg stiller opp i avisa, først og fremst, fordi jeg er så glad for alt engasjementet saken drar med seg. At folk i Risør stiller opp, 35 år etter, er helt unikt. Det er mye derfor jeg blir så følelsesladd, sier hun.

Torunn tenker seg litt om.

– Jeg har egentlig aldri vært flink nok til å takke folk. Ikke bare for det som skjer nå, men for alt som har skjedd, i alle de åra denne saken har pågått.

– Venner og kjente, familie og andre. Både de fra Risør og alle utenfra som har gitt meg og mine støtte og hjelp opp igjennom. Jeg er fryktelig takknemlig for det, sier hun.

Var ikke forberedt

Det er familien på farssiden som har tatt initiativet som resulterte i at Winger ble engasjert. Det bekreftes av Winger. Familien i Risør var ikke informert om publiseringen, men fikk vite det via et tips.

– Vi var på ferie på Geilo, og hadde lagt bak oss en lang og slitsom dag i skibakken, da denne videoen plutselig kom.

Nyheten dro åpenbart med seg et vell av gamle følelser.

– Jeg var i sjokk. Jeg skulle veldig ønske at Winger hadde informert om at dette kom til å skje, sier hun.

Torunn skulle også ønske at filmskaperen hadde ventet med å publisere videoen til litt nærmere våren.

– Det går jo ikke an å gjøre noe grundig søk nå. Det er fortsatt tele i bakken. Dette vil jo, antakeligvis, først kunne skje når frosten slipper. For oss vil derfor prosessen bli langvarig, sier hun.

Fått god dialog

Mannen bak filmen, Michael Winger, forteller at han har opprettet kontakt med familien Rugaas i løpet av helgen.

– Jeg og Torunn har en positiv dialog og hun er glad for arbeidet jeg gjør. Jeg er derimot lei meg for at de pårørende skal føle at dette henger over dem, sier han.

Han gjør det også klart at han ikke kan love noe resultat.

- En ting som er veldig viktig er at jeg kan aldri garantere det jeg ser er rett.

Forstår du at folk er skeptiske til denne type søk?

–Ja, og skepsis er sunt, sier han.

Winger hadde ikke tid til å snakke med AAB på telefon, men ønsket spørsmål skriftlig.

Bekymret for aktiviteten i området

Winger har nå alliert seg med lokale krefter, blant dem Kristin Nesdal fra Risør. Nå hjelper Nesdal Winger og hans mannskap med å få alt klart.

– Jeg så videoen første gang da noen delte den på Facebook. Jeg har sett hva Michael har fått til i andre saker, og det imponerer, sier hun.

– Jeg er litt bekymret for den byggeaktiviteten som foregår i området. Jeg må få vite om den har tenkt å gå ytterligere ut i området der Winger sier at vi bør søke.  Håpet er jo at vi kanskje kan få stanset byggearbeidet inntil videre.

Gruer seg

Torunn Rugaas gruer seg til tiden som kommer. Men hun vil ikke sky banen selv om et søk blir gjennomført.

– Jeg har drevet mange søk, opp igjennom disse 35 åra, og jeg har alltid vært livredd for hva jeg kan finne.

- Jeg kommer nok ikke å delta i søk denne runden, men jeg kan være med i støtteapparatet, sier hun.

Les AABs papiravis på tirsdag for en større sak rundt engasjementet som er satt i gang.

Kommentarer til denne saken