I helsehuset vil de både få time hos fastlegen, hos fysioterapeuten, hos psykolog og kanskje et besøk hos NAV

Torhild Gregersen (Ap) skriver om fordelene ved samlokaliserte helsetjenester.

Torhild Gregersen (Ap) skriver om fordelene ved samlokaliserte helsetjenester. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Arbeiderpartiets Torhild K. Gregersen om fordelene ved å samlokalisere helsetjenestene i Risør.

DEL

MeningerJeg ønsker å knytte noen kommentarer til Dag Gjestebys innlegg i Aust Agder Blad tirsdag 2.oktober om Helsehus i Risør.

Han sier i sitt innlegg at ”For større byer og kommuner kan geografisk samlokalisering av helsepersonell være et bra virkemiddel, men i ”lille” Risør vil ikke dette ha samme effekt”. Det er jeg ikke enig i.

Kommer ikke nærmere

Samlokalisering av helsepersonell handler om hvordan man organiserer helsetjenestene, uavhengig av kommunens størrelse.

Målet med å samle helsetjenester er at det skal bli bedre tilgjengelighet for brukerne. Det  skal bli en dør inn til de ulike tjenestene. I helsehuset vil de både få time hos fastlegen, hos fysioterapeuten, hos psykolog og kanskje et besøk hos NAV eller en avtale med spesialist fra sykehuset. I dag må de oppsøke ulike adresser for å få de tjenestene de har behov for.

Slik de ulike faggrupper er plassert i dag, kommer vi ikke nærmere en samhandling uten å opprette et helsehus, enten ved nybygg eller ombygging av et eksisterende bygg. I Risør er fastleger, fysioterapeuter og annet helsepersonell spredt rundt i kommunen, men de fleste er i sentrum.

Positivt for fremtidige leger

Når helsepersonell blir lokalisert i et helsehus kan de benytte felles tjenester på en helt annen måte enn de kan i dag. Det blir et tverrfaglig tilbud, de kan styrke felles legesekretærtjenester, felles laboratorietjenester og de vil kunne være vikar for hverandre ved fravær.

På en enepraksis er de veldig utsatt ved fravær og kontorene må stenges. Høyres representant i bystyret Dag Songe hadde en god beskrivelse av fordelene med at samlokalisering kan være positivt. Han refererte til erfaring fra tannhelsetjenestene i kommunen. Mange av de samme fordelene kan overføres til helsepersonell i et samlokalisert helsehus.

For rekruttering av framtidige fastleger og andre vil det være positivt at tjenestene er samlokalisert.

Vi må ikke slutte å planlegge

Fokus må ikke være hus og bygninger, men at tjenesteutviklingen blir til det beste for brukerne. Det mener jeg vi får med å samlokalisere tjenester og helsepersonell.

Jeg ser fram til videre planer for en samlokalisert helsetjeneste.

Det betyr ikke at jeg ser bort ifra kostnadene ved dette, men vi må ikke slutte å planlegge for en bedre helsetjeneste for framtida av den grunn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags