– Å være klar for sjøen er å være klar i hodet

Elin Evensen

Elin Evensen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det ikke overraskende at et av fire dødsfall på sjøen skjer under alkoholpåvirkning. De fleste dødsulykkene med fritidsbåt skjer innaskjærs i sommerhalvåret, og fall over bord er den klart vanligste kjente årsaken, skriver Elin Evensen «AV-OG-TIL»-koordinator i Risør kommune og Kari Randen, daglig leder i den ideelle organisasjonen «AV-OG-TIL».

DEL

MeningerI torsdagens utgave av Aust-Agder blad kan vi lese at ølsalget i Risør ligger høyt, og tilsvarer syv liter mer per hode enn nordmenn flest. I 2016 drakk Risøringer og tilreisende til sammen 65 332 liter med øl. Flertallet av literne ble drukket på bryggekanten.

Det er ikke unaturlig. Risør er en båtkommune, og tar imot veldig mange tilreisende hver sommer. Mange kommer sjøveien. Det skaper noen ekstra utfordringer. Også når det kommer til alkohol.

Siden 2004 har AV-OG-TIL og alle de viktigste aktørene på fritidsbåtfeltet stått sammen om kampanjen Klar for sjøen. I 2015 fikk vi en viral hit med en smålubben antihelt i hovedrollen som viste hvor elegant man kan legge til kai med et klart hode.

Vårt budskap var enkelt: Å føre båt er ingen lett øvelse, men en kunstform du best utfører edru.

Mange tror at alkohol har en oppkvikkende effekt. Men faktum er at sansene og responsen hemmes. Dømmekraften og evnen til å konsentrere seg og huske svekkes. Promille i blodet utgjør en enda større risiko når en ferdes på sjøen. Med økt alkoholkonsum blir også balansen dårligere og bevegelsene ukoordinerte. Med andre ord blir det enklere å falle av båten i en kjapp sving. Og hyppigheten på de kjappe svingene øker fordi man vurderer risiko annerledes.

Da er det ikke overraskende at et av fire dødsfall på sjøen skjer under alkoholpåvirkning. De fleste dødsulykkene med fritidsbåt skjer innaskjærs i sommerhalvåret, og fall over bord er den klart vanligste kjente årsaken. Det betyr at det er mye vi kan gjøre for å redusere risikoen.

Bevisstgjøring er første steg. Derfor jobber vi målrettet med å informere om risikoen forbundet med alkohol og båtkjøring.

Risør er en AV-OG-TIL-kommune og arbeider derfor dedikert med spørsmål knyttet til godt alkovett. Gjennom dette samarbeidet forenes Risør kommune og AV-OG-TIL-kreftene. Til sommeren vil vi være synlig tilstede i lokalmiljøet, dele ut informasjonsmateriell og ha quiz med fine premier. Vi lager og deler filmer i sosiale medier, og samarbeider tett med fagetater og lokale ressurspersoner.

Dette gjør vi fordi vi bryr oss om lokalmiljøet. Skadestatistikken har begynt å peke nedover, og det ønsker vi å videreføre.

Båtsesongen er her snart, og da er vår oppfordring til alle Risøringer - Kom innom standen! Få en kaffe og ta en prat. Se og del vårt innhold, og vent med ankerdrammen eller halvliteren til du er fornøyd og fortøyd. La oss jobbe sammen for en sommer med godt alkovett!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags