Bak de lukkede dører

Artikkelen er over 11 år gammel
DEL

Leder De var 1483 i tallet de velgerne som gav sin stemme til de partiene Jan Einar Henriksen, Dag Eikeland og Harald Eriksen tilhører. De gjorde det i tillit til disse partienes evne til å jobbe for Risørs beste og underveis selvfølgelig underrette sine velgere om hva de står for i den enkelte sak.

Jeg tviler ikke på at de tre ut fra sitt politiske ståsted jobber for Risørs beste. Det skulle da også bare mangle. Det er jobben deres. Det som derimot ikke er jobben deres er ut fra eget forgodtbefinnende å sørge for at mest mulig av den politiske virksomheten foregår bak lukkede dører.

Dersom avisens referat er riktig, ønsker de på det nåværende tidspunkt ikke å fortelle velgerne hva de mener og hva de foretar seg i saken om utbyggingen på Holmen. De ville, fortsatt ifølge referatet, ikke ha pressen til stede når ressursgruppen skulle drøfte saken. Årsak: Da ville utbygger legge lokk på en del opplysninger og de tre politikerne ville ikke komme med like friske uttalelser som de ellers ville gjort.

Hva er dette for noe sprøyt? De 1483 velgerne som har sørget for at de tre er kommet i de posisjonene de nå befinner seg i, har selvsagt krav på fra første stund å få vite hva som foregår i Holmen-saken. Det har for øvrig også alle andre velgere.

Det er ikke første gang koalisjonspolitikerne forsøker seg med de lukkede dørers politikk. Denne gangen lyktes de. Det er flaut. Spesielt flaut er det i den aktuelle saken. I mine og mange andres øyne er utbyggingen på Holmen den viktigste saken i Risør på svært mange år. Langt viktigere enn Flisvika. At utbygger ønsker å holde kortene tett til brystet er forståelig, men ikke greitt. Langt verre er det at politikere går i bresjen for å holde viktig informasjon tilbake for sine velgere av hensyn til sitt eget politiske skinn.

At en politiker i det hele tatt uttaler at han eller hun ikke våger å uttale seg på samme måte når velgerne hører det som når de kan sitte og lulle for seg selv bak lukkede dører er oppsiktsvekkende. Hvilke tilbakemeldinger fremtredende politikere gir de mulige utbyggerne av Holmen er ingen privat sak. Og det er heller ikke de opplysningene utbyggerne gir politikerne. De som mener at privat eierskap og utbygging ikke angår offentligheten tar ganske enkelt feil. Og det gjelder hele prosessen fra A til Å.

De første til å innse og forstå dette burde være politikerne, men slik er det tydeligvis ikke.

Nå vil noen kanskje mene at deler av koalisjonens politikk og uttalelser egner seg best bak de lukkede dører. Det er jeg uenig i. Det kommer jo flere valg.

Slutteligen: Jeg gratulerer søndølingen Gunvald Opstad med all mulig heder og ære. Utvilsomt den dyktigste kulturskribent og debattant Sørlandet har fostret.

Ha en fin helg

Oddvar Mykland

omykland@gmail.com

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags