En byplan for Holmen!

Artikkelen er over 14 år gammel
DEL

Vi overvar torsdag kveld presentasjonen av mulighetsstudien for Holmen gjort av arkitektselskapet Snøhetta. Det lover godt for Risør at så mange interesserte valgte en forelesning om arkitektur ispedd visjoner for et sentralt byområde denne sommerkvelden.

Noe folkemøte var det imidlertid ikke. Aftenen var stramt regissert. Brorparten av tiden gikk med på å bygge opp om Snøhettas prestisje som betydelige arkitekter på verdensnivå før vi etter nydelig fiolinspill ble tatt til Risørs nære omgivelser og utfordringer.

Det gjorde godt å høre en fagmann beskrive de forutsetninger som gjelder når man skal utvikle et så sentralt område i et svært følsomt bymiljø. De byplanmessige grep ble tydelig forklart med akser, siktlinjer og volumer, så å si etter boka. Vi fikk se forbildene, Risørs særpregede småhusbebyggelse med de små formatene, mellomrommene og intimiteten.

Arkitekter har imidlertid et problem når de på et tidlig stadium skal prøve å forklare sine intensjoner. I det øyeblikk det foreligger illustrasjoner blir disse tatt bokstavelig og man får ofte konfrontasjoner som blir lite heldige for prosjektet. Arkitekter er ivrige på å vise hvor djerve og oppfinnsomme de er til å forme byggekunst. Byplanfaget har dessverre liten prestisje i faggruppen og det sier seg selv at det er mer attraktivt å vise objektene enn mellomrommene. Her ligger en liten fare i den ellers så gode starten for debatten om utviklingen av Holmen. De perspektiver som er illustrert egner seg kun som en forståelse av volumer.

Også i byutvikling er det slik at måten man spør på former svaret. Snøhetta har laget et innspill til en byplan. De har vist oss hvordan de selv kunne tenke seg å løse hele oppgaven på Holmen. Det er ikke sikkert det er klokt. Risør bør be om at man først vedtar en byplan, for så å sikre at mange arkitekter tegner de forskjellige bygårdene i byen på Holmen. Selv Niels Torp som bygger ut Tjuvholmen i Oslo har måttet dele denne arkitektkaka med flere kolleger.

En mulighetsstudie er et debattinnlegg og må kun forståes som et innspill til en grundig offentlig meningsutveksling om visjoner og prinsipper for Holmen.

Bak står ofte en utålmodig utbygger som vil komme i gang. I dette tilfelle viser initiativtaker til arkitekturkvelden i ”opera-verksted-hallen” svært så omsorgsfulle takter. Vi føler oss trygge på at Arne Lindstøl i sin entusiasme og forståelse av Risørs kvaliteter vil delta i å lose denne prosessen trygt i havn.

Erling Okkenhaug, Allgrønn

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags