Helsehusdebatten: Alt trenger ikke samles i ett bygg

Knut Henning Thygesen, leder i Risør Rødt.

Knut Henning Thygesen, leder i Risør Rødt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tidligere ordfører og leder av helse- og omsorgskomiteen Knut Henning Thygesen om samling av helsetjenester i helsehus.

DEL

MeningerSærlig fordi folks helse er noe av det viktigste i livet, og at kommunen har en sentral rolle i å organisere primærhelsetjenester, er det leit at prosessen med helsehus ikke har vært så god. 

Ideen med å samle helsetjenester geografisk i kommunale helsehus skøyt fart med Samhandlingsreformen.

Det merkes i kommunene

Pasientene fra sykehusene skulle sendes raskere hjem etter behandling. Oppgaver skulle overføres fra sykehuset til helsetjenestene i kommunene, som skulle bygges kraftig opp. Det skulle komme en betydelig satsing på fastlegeordningen.

Tjenestene i kommunene skulle samordnes bedre. Og fremfor alt; bedret kommunikasjon mellom ulike ledd, mellom kommunen og sykehuset.

Satsingen på å styrke kommunens helsetjenester som en sentral del av Samhandlingsreformen startet i 2012, den har ikke tatt av, for å si det sånn. Men det merkes i kommunene at det er blitt flere oppgaver og større ansvar. I den sammenhengen må helsehuset sees. 

Samhandle og samordne

Som svar på Samhandlingsreformen startet Risør kommune et arbeid for et helsehus i 2013/14. Det var i statens ånd.

Utredningen den gang var klar på at det var fordeler med en slik geografisk samordning (økonomisk og faglig) Rødt støttet det initiativet, men advarte mot å samle for mange tjenester, gjøre det for stort.

Vi syntes kommunen hadde en tendens til å tenke for stort.

Slik saken i dag står vil det være naturlig at kommunen ser på behovet for samordning på nytt, ikke minst omfanget av tjenester/størrelsen. Alt trenger kanskje ikke samles i ett bygg. 

Det mest aktuelle geografiske stedet for et helsehus i dag er en utbygging av "Det gule bygget" ved rutebilstasjonen som kommunen eier.

Om det blir resultatet bør det etter min mening ikke gjøres for stort (jeg synes kommunen prosjekterte for mange tjenester inn på Tjenna,) og det bør ikke leie seg inn på det private prosjektet på rutebilstasjonen (av juridiske og økonomiske grunner).

Lære av prosessen

Prosessen med Helsehus har ikke vært så god, ting har kommet i feil rekkefølge. Det er noe kommunen og politikerne må dra lærdom av.

Det viktigste vil trolig være å bli enig (først og fremst) med de privatpraktiserende legene og fysioterapeutene hvem som vil inn, hvilke økonomiske og fysiske rammer de vil være tjent med og kan godta, og at kontakten med alle som skal være i bygget (private og kommunale) er tett og god under hele prosessen.

Det andre er at prosjekteringen av bygget  er god fra planleggingsstadiet av, slik at overraskelser ikke kommer langt ut i prosessen, slik som på Tjenna.

Bedre legedekning

At kommunen (endelig etter mange år) ser ut til å få på plass en ny lege, er gledelig. For å være attraktiv trenger nok Risør å kunne vise til at kommunen satser og kan vise til gode rammebetingelser. (Det er generelt ikke så attraktivt for leger å satse på stilling som fastlege.)

Både helsepersonell og pasientene de jobber for fortjener gode rammer. En plassering i Sentrum vil nok være et ekstra pluss.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags