Holmen som et maritimt kultursenter?

Artikkelen er over 9 år gammel

Arne Juell Myklebust ønsker at Risør skal bli kjent som den maritime kulturbyen. Holmen passer perfekt til dette formålet, mener han.

DEL

Jeg hadde en drøm om Holmen som et maritimt kultursenter

Det er vanskelig å mene hva som kan tjene Risør best i framtiden når det gjelder utbyggingen av Holmen. Det er gjort et godt arbeid med prosjekteringen, men samtidig er det også lett å forstå tvilen som andre forfekter. Det blir for eksempel hevdet at utbyggingen ikke skal kopiere den gamle byggemåten, men være i pakt med tiden, for senere å gli inn som et nytt positivt element i by bilde. Dette fungerte vel ikke helt den gang man bygget glasshuset i sentrum av Risør. Det står der i dag som et fremmedelement midt i trehus -byen Risør.

Sist natt hadde jeg en drøm om Holmen som et maritimt kultursenter. Det skulle inneholde en havn for lystbåt eiere som ville gjøre HOLMEN til et selvsagt alternativ for alle som ferdes langs kysten om sommeren. Det skulle være mange tilbud til barn som lengtet etter mer rom etter mange dager i sjøen, og byen med dens kafeer og butikker ligger jo rett i synsfeltet. Om kvelden kunne man sitte i Hotellet på Holmen og diskutere planer om ferden videre, enten langs Norges kyster eller i fjernere farvann. Her skulle det også være rom for maritime butikker som fristet alle båteiere med alt innen båtutstyr. Kanskje fant man oppholdet så trivelig at båten også ble satt i vinter opplag på Holmen. Ettersyn og all mulig service er en selvfølge. Da kunne båteieren, som jo ofte tilhører en egen rase, ta med familien å stelle med båten når de måtte ønske i løpet av året. Da måtte også hotellet stille med rom ledig.

I likhet med Tvedestrand, som jo etter manges mening gjorde en geni strek da de etablerte Bokbyen, kunne Risør bli kjent som den maritime kulturbyen.

Det er ikke vanskelig å finne gode koblinger med Trebåtfestivalen, den gamle verftsvirksomheten og fiskeri havnen på Holmen. Alt er del av den maritime kulturen arven i Risør. Lystbåteiere vil kunne ha gode og lærerike samtaler om båt, sjø og værforhold over en kopp kaffe på byens fiske mottak med for eksempel byens yrkesfiskere.

Om vinteren kunne man invitere gamle uteseilere både fra Norge og utlandet til å holde foredrag om seilas i fjerne farvann. Risør blir trukket ut i den store verden, og den store verden blir trukket til Risør. Det kunne bli mange hyggelige helger både for tilreisende og lokale båtfolk gjennom hele året. Bare tenk å sitte i hotellets restaurant med utsikt mot Stangholmen og lufte sine fuktige drømmer om langtur med andre kanskje mer erfarne båtfolk.

Jeg ser mange spennende muligheter i slike tanker. Og de vil gjøre Holmen tilgjengelig på helårs basis også for Risør folk.

Dette var som sagt en drøm, og drømmer er det ikke nødvendig å forsvare. Tenkte bare jeg skulle dele den med noen. Kanskje jeg bare skulle drømme videre om min visjon av utbyggingen på Holmen, det er i alle fall uforpliktende.

Arne Juell Myklebust

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags