Kommunen må legge føringer

Artikkelen er over 10 år gammel

-En ting er sikkert, de som kommer til Risør vil se det som blir bygget på Holmen. Så er spørsmålet om det vil gjøre opplevelsen av byen bedre eller dårligere. Det skriver Mona K. Stray Rambo som uttrykker stor skepsis til den tyypen beyggelse som er foreslått på Holmen

DEL

Leder En ting er sikkert, de som kommer til Risør vil se det som blir bygget på Holmen. Så er spørsmålet om det vil gjøre opplevelsen av byen bedre eller dårligere. Arkitekturen som nå ligger på bordet føyer seg inn i en stilart som vel aldri har slått helt an. Modernismen skulle tilpasse bygningen til bruken, og har opp gjennom tiden fått forskjellige navn og uttrykk. Utformingen av Holmen minner meg om bygninger fra strukturalismen som var rådende etter andre verdenskrig. Da var det om å gjøre å skaffe boliger til folk, raskt og billig. Drabantbyer er ett trekk fra denne tiden, og det er det utbyggingen på Holmen minner meg om. Lavblokker i enkel utførelse, med bilfrie fellesarealer mellom. Denne arkitekturen ble avløst av postmodernismen, der de hentet inspirasjon fra tidligere tider, som en reaksjon på at arkitektene ødela byene og foraktet folket. Et bygg som kan illustrere senmodernismen som de reagerte på, ligger i Kragsgate, og det hjelper ikke mye å kle dette med trepanel.

Arkitekten som har tegnet Holmen har også på møtet i Risørhuset i desember 2008, uttalt forakt for Risørs rådende arkitektur, der ett av de verste stedene var Trekta. Jeg mener at Risør har en unik bebyggelse som i dag er en attraksjon, og er redd for at det som er foreslått bygget på Holmen vil ødelegge denne attraksjonen i stedet for å bli en, som Sigurd Lindstrøm uttaler i AAB den 11. februar. Kommunen må her kunne legge føringer for utførelsen så vel som for bruken av bygningsmassen.

Mona K. Stray Rambo

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags