Drømmen om et levende sentrum

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevRisør skal ha nytt helsehus, og rådmannen mener det er verdt å bruke noen millioner ekstra for å få det til sentrum. Et par av byens politikere, Eckhoff og Grønn, har trådt støttende til. De peker på de stakkars brukerne av det nye helsehuset, som tilsynelatende alle bor i sentrum, og derfor må ta buss hvis man velger det langt rimeligere alternativet, som er Sørlandets Helsepark i Caspersen vei. Dessuten er de bekymret for beboerne langs Caspersens vei, som vil få all biltrafikken fra de som ikke tar buss.

Må ha rot i virkeligheten

De nevner ikke at bussforbindelsen er nøyaktig like god - eller dårlig - begge steder, eller at Sørlandets Helsesenter har desidert kortest vei til nærmeste busstopp. At den økte biltrafikken vil bli omtrent nøyaktig den samme til sentrum, ses det også bort fra. Eckhoff og Grønn kommer derfor ikke med annet enn skinnargumenter. Det saken i virkeligheten dreier seg om for de to, og som altså er årsaken til at rådmannen er villig til å bruke noen millioner ekstra på helsesenteret, er at det skal ligge sentrumsnært. Det er en ærlig sak, ihvertfall hvis man ikke pakker det inn som noe annet. Men all den tid det er skattebetalernes kroner det er snakk om, bør argumentasjonen ha rot i virkeligheten og dokumenterbare fakta. Det gjelder også effekten rådmannen tror det vil ha for sentrumsbutikkene å legge helsesenteret til Tjenna.

Desperasjon

For en som fortsatt har til gode å se en slik dokumentasjon, fremstår dette som en desperat politikk. I håp om å få innbyggerne til å gjøre det de ikke er villige til i dag - å legge handlekronene sine igjen i sentrum - ofrer kommunen millioner av kroner på å flytte kommuneadministrasjonen og helsesenteret hit. Problemet er at en slik politikk ikke løser noen ting. Ihvertfall gjorde den ikke det i gamle Sovjet. Den forsinker ikke en gang prosessen. Byens handelstand må selv løse sine problemer. Kommunen kan godt være tilrettelegger, men den kan ikke subsidiere forretningsstanden, og ihvertfall ikke med tiltak som ikke har noen målbar effekt. Kommunens oppgave er ganske enkelt å gi innbyggerne, uansett om de bor i sentrum, i Søndeled, i Bossvika eller på Viddefjell, de tilbud de har krav på. Og har kommunen noen millioner til overs, er det en bedre idé nå å bruke dem på Kyststien. Dette unike prosjektet, vil ikke bare sette Risør på kartet, og trekke turister til byen (og butikkene der). Det vil i tillegg komme en stor andel av innbyggerne til gode, ved å gi Randviksbeboerne bedre tilgang til sentrum, samt sentrumsbeboere bedre tilgang på flotte turområder og to av regionens fineste badestrender. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags