Risørs nye stoltheter?

Artikkelen er over 12 år gammel
DEL

Leder Jeg har alltid vært stolt av Risør. Også før jeg flyttet hit i 78. Hyggelig å ha med nye folk, særlig utlendinger, seilende inn Stangholmgapet og se ”Den Hvite By ved Skagerrak” åpenbare seg. Ganske unik. Hvordan har man klart å bevare byen fra utviklingen?, undrer man. Så viktig for meg at jeg flyttet til Risør.

Nå kommer ”utviklingen” virkelig til Risør. Flisvika skal bebygges med en boligmasse på størrelse med de fire blokkene i Heiveien. Og terrasseblokker i Hasalen.

Blir Flisvika Brygge og Hasalen Terrasse de nye stolthetene for Risørfolk? Ikke for meg, og ikke for de som oppsøker Risør for sin sjarm. Men mange sommergjester vil det alltid komme uansett. Men vi kan miste noen fastboende, noen som ikke kommer, noen som drar? Vil jeg være stolt eller flau av Risør etter disse utbygningene? Er det disse utbygningene jeg vil vise fram?

Flisvikabyggene er sikkert fine de. Og Snøgettoen på Holmen og blokkene i Hasalen. Men passer de her i ”Den Hvite By ved Skagerrak”?

Jeg synes dette ødelegger Risørs spesielle egenart, noe av det Risør virkelig har hatt å selge. Den Hvite By blir ikke den samme etter disse utbygningene.

Er det bare de som blir direkte berørt av økt trafikk og parkeringsproblemer, ødelagt utsikt og tapt fiskerihavn som ikke liker disse utbygningene?

Det var en folkebevegelse mot å male Buene røde. Men disse utbyggingene bifalles? De kan ikke overmales! Jeg undres!

For meg vil dette ødelegge mye av gleden ved Risør selv om jeg bor på berget (Tyriveien) og ikke berøres direkte av utbygging i byen. Hvordan blir det å være i skjæra og i båt med Risørs nye ansikt? Og å gå stien til Randvik foran alle stuevinduene i Flisvika?

Sentumsgården var en gang en stolthet. Er den det nå? Hva om hele byen hadde blitt slik? Se framover. Men jeg er innflytter og ser kanskje helt annerledes på dette enn Risørfolk? Er fremtiden deres at Risør skal bli som alle andre moderne steder? Er ikke Risørs bevarte ansikt viktig for dere?

Og ennå verre at disse blokkbyggene skal være ferieboliger. Skal Risør bli en feriegetto som i Syden eller på svenskekysten?

Gjør byen først og fremst trivelig for fastboende mener nå jeg. Tenk om Flisvika kunne bli et parkanlegg med saltvannsvømmebasseng? Og fabrikken brukes til småindustri, kunst og kultur, konserter eller annet som vil gjør byen mer attraktiv for fastboende og de sommergjestene vi allerede har.

Høringsfristen går visst ut 8 februar og jeg kommer til i skrive min mening til kommunen. Blir det bare meg og Tangengeriljaen som skriver blir det nok utbygging. Mener flere som meg tar dere en sjanse ved å være tause. Det er vanskeligere for Tangengeriljaen å bli hørt av politikerne da de har egeninteresse av å begrense utbyggingen.

Og vil vi ha bebyggelsen i Flisvika om det ble tunnel? Ikke jeg.

Jeppe Jul Nielsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags