– Nei, ikke glemt

SVARER: Ordfører Per Kr. Lunden svarer på innlegget fra Stein Løvdok. Løvdoks ble publisert på nett i helgen.
Foto: Arkiv

SVARER: Ordfører Per Kr. Lunden svarer på innlegget fra Stein Løvdok. Løvdoks ble publisert på nett i helgen. Foto: Arkiv

Av
DEL

MeningerVeteran Stein Løvdok spør i et innlegg i Aust Agder Blad om jeg har glemt veteranene i Risør. Det har jeg ikke. Men jeg skal innrømme at jeg har dårlig samvittighet for at vi ikke har klart å lage en veteranplan og at vi som kommune ikke har vært tydeligere i innsatsen overfor veteranene i vår kommune.

Det beste middel mot dårlig samvittighet er å gjøre noe med saken. Så jeg tar Stein Løvdoks utfordring om nå å finne kommunens rolle i forhold til veteranene. Løvdok har selv gitt meg mye viktig informasjon om veteraner og veteranenes utfordringer. Jeg har også fått mye informasjon fra Forsvarets veterantjeneste. i tillegg har Anette Lunner (H) i bystyret iherdig etterlyst en veteranplan.

Rådmannen har fulgt opp mine svar ved å se på mulighetene for en felles planinnsats i Østre Agder-kommunene, men nabokommunene har vist liten interesse for dette. Derfor bør tiden nå være mer enn moden for å lage en egen plan for Risør kommune. Vi har tross alt i over 50 år vært vertskommune for Konvoibyen. Det forplikter i vår oppfølging av veteraner både fra sjø og land.

Jeg vil sette opp et møte med Løvdok og andre representanter for veteraner i Risør der jeg tar med meg Rådmannen og kommunens kommunalsjef for helse og omsorg. Da kan vi diskutere hvordan kommunen best mulig kan imøtekomme veteranenes ønsker. Hva en plan realistisk kan og bør inneholde og hvordan vi arbeider overfor veteraner i det daglige. Vi må også ta inn over oss at veteraner fra utenlandsoppdrag er en bredt sammensatt gruppe. Noen tenker tilbake på tjenesten som et spennende utenlandsopphold i en kort periode av livet og ønsker ikke å tilhøre noe veteran-miljø i ettertid. For andre har tjenesten blitt en stor del av identiteten og de ønsker å holde nær kontakt med andre veteraner. Noen sliter med helseproblemer som kan ha blitt skapt eller forsterket av ute-oppholdet, andre har god helse både psykisk og fysisk.

Vi vil også invitere veteranene i Risør til en egen samling på Frigjørings- og veterandagen 8. mai i år. Det er viktig å vise anerkjennelse og takke veteranene på denne dagen. Det følte jeg vi gjorde på en god måte på 8.mai i fjor. Konvoibyens styre har også vært flinke til å se og inkludere veteranene i sine markeringer og samlinger. Vi må følge opp denne tydelige oppmerksomheten overfor veteranene i Risør og jeg takker veteran Stein Løvdok for en konstruktiv påminning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags