Saxe har sendt oss et leserbrev, og nå oppfordres du til å si din mening i kommentarfeltet under leserebrevet:

Gjennskape modellen for Risørs byvåpen?

Nå som planene for Holmen igjen er i støpeskjeen, kan det være på plass å løfte blikket å se på den betydningen den hadde som en festningsøy for havnen i Risør. Selv om festningen nok aldri fikk noen militær betydning, er det allikevel noe av det mest historieløse man har gjort i Risør de siste 50 årene da man ukritisk sprengte bort hele knausen med det gamle forsvaranlegget og flatet ut hele holmen. Derved ødela man kastellet som jo var selve modellen for Risør byvåpen.

I "Risørs antikvariske registrering 1970-70" skriver arkitekt Hans-Olaf Aanensen "En vil foreslå at det tas hånd om befestningen på Holmen", men slutter med med den sørgelige fotnoten "Etter denne rapporten var skrevet er festningen og den gamle bebyggelsen fjernet". Nå har vi muligheten til restaurere en bit av av den gamle festningsanlegget. Dit kunne vi til og med flytte de gamle kanonene fra Solsiden (hvor de noe malplassert "beskyter" Strandgata på den andre siden av Bukta) og plassere dem på et stratgisk riktig sted. Det hadde vel vært en turistattraksjon!

Byvåpenet, som ble godkjent av kong Oscar 2 under hans besøk 18. juni 1891, var egentlig laget som dekorasjon på menyen til festmiddagen, men Oscar signerte på menyen og gjorde det til offisielt byvåpen, den første offisielle godkjenning av byvåpen på 150 år! At bildet av festning på byvåpenet sterkt overdriver de fysisk dimmensjonene av kastellet skal vel ikke hindre at vi genoppretter litt av det opprinnelige inntrykket?

Per Saxe

Legg inn din mening i kommentarfeltet under