Bli med på vår anonyme #metoo-undersøkelse

Har du opplevd å bli seksuelt trakassert av noen som har mer makt enn deg?

Har du opplevd å bli seksuelt trakassert av noen som har mer makt enn deg? Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Aust-Agder Blad inviterer deg til å dele din #metoo-historie med hele Norge.

DEL

Emneknaggen #metoo løsnet en internasjonal kampanje etter at skuespilleren Alyssa Milano brukte den i en melding på Twitter som hun la ut 15. oktober 2017. Der oppfordret Milano andre kvinner og menn som også hadde vært utsatt for seksuell trakassering, å svare på hennes tweet med #metoo.

Twittermeldingen kom etter at flere kvinnelige skuespillere tidligere samme måned hadde anklaget den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein for voldtekt, trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet.

Nå vil vi høre stemmene til «folk flest»

I Norge har det siden, i likhet med i resten av verden, florert med #metoo-historier. Felles for dem er at de i all hovedsak handlet om mektige menns overgrep og trakassering av kvinner i media, næringsliv, kulturfeltet eller i politikken. Altså ikke kvinner flest.

Nå spør Aust-Agder blad kvinner og menn i Risør og Gjerstad om deres «#metoo-historie». Ikke bare vi. Nettavisen og Amedia leder prosjektet, der lokalaviser fra hele landet, herfra til Finnmark, er med på å sette ytterligere fokus på personer som har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet.

Det gjelder der det er ulikhet i maktforholdet

Målet er få hele Norge i tale. Vi vil gjennom å spørre folk flest om hva de har opplevd, forsøke å gi et svar på hvilket omfang #metoo har. Og la oss være krystallklare om hva vi spør om: #Metoo handler ikke om overgrep og voldtekt (ikke at det ikke er forkastelig), men om seksuelle overgrep, trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet basert på ulikhet i maktforhold.

Det kan være gjennom forholdet mellom lærer og elev, sjef og ansatt, politi og pågrepet. I det hele tatt ulikt maktforhold. Den globale rapporteringen av problemet handler selvfølgelig ikke bare om menns trakassering av kvinner. Menn er utsatt for det samme. Av kvinner eller andre menn.

Vil du fortelle din historie?

I Aust-Agder Blad vil det være journalist Juni Wendelin Fasting som leder prosjektet. Dersom du vil stå frem med din historie kan du kontakte henne direkte på 924 83 771 eller sende e-post til juni@austagderblad.no. Du kan også kontakte avisens andre journalister, dersom du ønsker det. Du har selvfølgelig anledning til å være anonym i avisen hvis ønskelig.

Journalistikken som kommer ut av metoo-prosjektet vil selvsagt avhenge av responsen fra redaksjon til redaksjon. Aviser som har forsøkt tidligere har fått overveldende respons.

Dessuten vil Nettavisen fungere som en nasjonal publiseringskanal, der større analyser, grafikk og intervjuer vil publiseres etter hvert.

Prosjektet inkluderer en spørreundersøkelse til avisens lesere. Dette er en anonym spørreundersøkelse.

Ta den her:

Artikkeltags