Et år etter at apotekfarmasøyter fikk retten til å rekvirere influensavaksiner, har Helse- og omsorgsdepartementet bedt kommunene om å se til apotekene for å få fart på koronavaksineringen.

Lavterskel - fanger flere

Apotek 1 er glade for at kommunen ønsker å benytte apotekene i dette viktige arbeidet fror samfunnet vårt.

- Vi er veldig glade for at apoteket kan brukes som vaksineressurs for å bekjempe denne pandemien, og at vår rolle som lavterskel helsetilbyder blir enda mer synlig for folk flest, sier apoteker Sebastian Lawicki ved Apotek 1 Risør.

Erfaringer fra koronavaksinering i andre apotek tilsier at tilbudet bidrar til at flere velger å vaksinere seg. Apoteket setter både første, andre og tredje dose.

- Det er virkelig meningsfullt å kunne bidra med å øke tempoet i vaksineringen. Nå håper vi at flere velger å vaksinere seg, sier apotekeren.

Sebastian Lawicki understreker at tilbudet er gratis, og at de vil utvide åpningstiden hvis det viser seg å være påkrevende.

Gratis

Apoteket kommer til å ha drop-in-vaksinering, men ønsker helst at folk bestiller time på forhånd.

– Når folk bestiller time er det lettere å planlegge hvor mange doser vi trenger, slik at vi slipper å kasta vaksine.

En kan bestille vaksinetime via lenke en finner på hjemmesida til kommunen, men ein kan òg ta kontakt med apoteket direkte.

Vaksineringa vil skje i informasjonsrommet ved apoteket. Etter sprøytestikket venter en i tjue minutter på stoler plasserte i lokalet, før en kan gå hjem.

– Det kan bli travelt for dere framover nå, er dere klare for denne oppgaven?

– Ja, vi er svært godt forberedt. Vi setter jo influensavaksine også, så dette er noe vi kan.

Fem gode grunner

- Det er flere gode grunner til å sette vaksinen på apoteket, mener Sebastian Lawicki, og ramser opp fem gode gode grunner.

- Apoteket er tilgjengelig for folk, med lengre åpningstider. Her er det utdannet vaksinatører, og det er like trygt å sette vaksinen på et apotek som på et vaksinasjonssenter. Vi har tid til å snakke med folk som har spørsmål, og er vant til å gi råd om legemidler og eventuelle bivirkninger. Apoteket er tilgjengelig på telefonen hele åpningstiden, og man kan booke time eller stille spørsmål om det er noe man lurer på. Apoteket har i tillegg til timebestillinger også muligheten til drop-in, dersom man brått bestemmer seg for å ta en vaksine, sier Lawicki.

Viktig å fange flere

Vaksinekoordinator i Risør kommune, Ståle Sjaavaag har stor tro på at apoteket lettere fanger opp de som er bekymret for bivirkninger, og ikke tar vaksine av den grunn.

- For oss i Risør kommune er det nå veldig viktig å få så mange som mulig vaksinert. De mest steile mostanderne av vaksinering er nok vanskelige å få overbevist, men de som er bekymra for virkningen av vaksinen, de tror jeg ansatte på et apotek lettere kan overtale om dette er trygt, og til det beste for dem selv, og fleste andre, sier Ståle Sjaavaag.