Pleie på deltid

Mange ansatte i pleie- og omsorgsarbeidere jobber fortsatt deltid.

Mange ansatte i pleie- og omsorgsarbeidere jobber fortsatt deltid. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Pleie- og omsorgsarbeidere er fortsatt i stor grad ansatte på deltid.

DEL

Det viser en rapport som forskningsstiftelsen Fafo har utarbeidet.

Ifølge rapporten jobber tre av fire omsorgsansatte deltid i halvparten av landets kommuner

Nå vil kommunenes arbeidsgiverforening KS ha fortgang i arbeidet med å innføre flere heltidsstillinger.

Rapporten «Hvordan kan kommunene tilby flere heltidsstillinger» er utarbeidet av Fafo-forsker Leif E. Moland og Ketil Bråthen for KS.

– Kommunesektoren er den eneste sektoren i Norge der flertallet jobber deltid, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS til Dagens Næringsliv.

Store kommuner som Oslo og Bærum har forholdsvis lav andel deltid, noe som bidrar til å trekke gjennomsnittet ned. I halvparten av kommunene er deltidsandelen høyere enn 75 prosent. I Aremark i Østfold er deltidsandelen over 90 prosent.

Ifølge rapporten skyldes den høye deltidsandelen en 25 år gammel praksis som går ut på at ansatte ikke skal jobbe oftere enn hver tredje helg.

Administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS vil ha fortgang i arbeidet med å finne løsninger. Hun har invitert Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund til møte etter at årets tariffoppgjør er over.

– Vi er enig om at det er altfor mye deltid og altfor lite heltid i pleie– og omsorgssektoren, og at dette forringer kvaliteten på tjenestene. Da har vi en felles plikt til å finne varige løsninger, sier Vågeng. (ANB–NTB)

Artikkeltags