- Tidenes dårligste fiskepåske

KJØPTE REKER I STEDET: Fiske-løse Tone Bekke (62) handler reker og sier: –Jeg spiser av prinsipp ikke fisk jeg ikke har fanget selv. Bekke har hytte i Sørfjorden og brukte masse tid og krefter på å kjempe for å få redusert selbestanden  i kommunen allerede i 2004. Med seg på laget hadde hun daværende leder i Viltnemda, Lars Sveen. Nå blusser engasjementet opp på nytt.

KJØPTE REKER I STEDET: Fiske-løse Tone Bekke (62) handler reker og sier: –Jeg spiser av prinsipp ikke fisk jeg ikke har fanget selv. Bekke har hytte i Sørfjorden og brukte masse tid og krefter på å kjempe for å få redusert selbestanden i kommunen allerede i 2004. Med seg på laget hadde hun daværende leder i Viltnemda, Lars Sveen. Nå blusser engasjementet opp på nytt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

–Det dårligste fisket noensinne, sier hyttegjest Tone Bekke.

DEL

Som barn lærte Tone Bekke å fiske på hytta i Sørfjorden, og  siden har hun fisket der i over femti år. Som lidenskapelig hobbyfisker i alle ferier tilbringer hun mange timer på sjøen. I påsken ga hun opp.

–Selen har skylda for at fisken er borte og ingen gjør noe, sier hun.

Hun er også svært oppbrakt over Havforskningsinstituttet.

–Etter å ha vært ute og fisket i timevis tre ganger i påsken, med en torsk på 300 gm og en lyr som resultat, ga jeg opp. Alle jeg har snakket med sier det samme. Det har aldri vært så lite fisk som nå. Jeg har jo fisket i alle år, men nå virker det som at fisken er helt borte. Jeg tror at det har blitt ekstra ille fordi det ikke har vært is. Da har ekstra mye sel fått boltre seg fritt her inne, sier hun. Jeg har en fastboende flokk på ni dyr like ved hytta. De er her hvert år.

Reagerer sterkt

Tone Bekke forteller at hun vet at Helge Larsen her i Risør, som er pensjonert ålefisker, har holdt på å telle fiskebestanden med Havforskningsinstituttets folk fra Flødevigen i de ti siste årene, .

Bekke mener det ikke virker som at Havforskningen har sett sammenhengen med at det er lite fisk og mye sel her.

–Og jeg reagerer skikkelig på det innlegget som Havforskningsinstituttet hadde i AAB før påske. Der sier de at ingen har meldt fra om sel. Det er ikke sant! Lars Sveen og jeg meldte fra om igjen og om igjen i 2004, og tidligere ordfører Knut Henning Thygesen på nytt i 2011. Jeg ringte dem på mandag og de ville ikke svare på det jeg hadde å si engang. Den eneste jeg vil gi ros til i denne saken er Thygesen. Han har i hvert fall prøvd å få til noe.

Kjempet allerede i 2004

Tone Bekke og daværende leder i viltnemda Lars Sveen kjempet for å redusere selbestanden i 2004. De forteller om utallig korrespondanse med Havforskningen sine folk, og at det ikke var noen forståelse å få for det større problemet. De skulle få felle noen få skadedyr men kun i de fredede fiskesonene ved elveutløp. Der bodde det folk og Sveen sier at det var uforsvarlig å skyte sel der.

Mener det er skandale

–Det er en stor skandale at det har fått utvikle seg til dette, tordner Sveen. Respekten for loven og myndigheter faller jo til bunns når det får bli som dette.

Sveen fortsetter med å si at det ikke bare er i fjordene men også utenfor.

–Jeg passerte utenfor Tvedestrand i påsken og der talte jeg 68 sel på én holme. Lokalbefolkningen i Tvedestrand har begynt å kalle området imellom Dypvåg brygge og Askerøya for «dødehavet». Sånn har det blitt her også. Jeg var med å kjempe imot denne utviklingen i 2004 og nå kommer jeg til å engasjere meg på nytt igjen, slår Svee

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken