Gå til sidens hovedinnhold

Neste uke skulle 90 personer fått AstraZeneca-vaksinen i Gjerstad - det er nå satt på vent

Etter at Danmark stanset vaksineringen av AstraZeneca-vaksinen, fulgte Norge etter. I Gjerstad skulle 90 personer fått vaksinen neste uke.

I går ble vaksineringen med AztraZeneca-vaksinen satt på vent i Gjerstad. Folkehelseinstituttet (FHI) har besluttet at Norge skal vente til granskningen av vaksinen er ferdig.

Det kommer etter at en person i Danmark fikk blodpropp flere steder i kroppen og døde etter at vedkommende hadde tatt vaksinen. Hvorvidt blodproppene og dødsfallet skyldes vaksinen, er enda ikke klart. Det skal nå Det europeiske legemiddelverket (EMA) granske.

Danmark og Norge er blant flere land som har satt vaksineringen på vent, selv om EMA-komiteen mener at dette ikke er nødvendig.

Lagres i seks måneder

Også i Gjerstad er vaksineringen med AstraZeneca satt på vent.

– I går skulle vi kalle inn 90 personer som skulle få AstraZeneca-vaksinen i neste uke. De rakk vi ikke kalle inn. Men det var heldigvis ingen som måtte kanselleres, sier kommunedirektør Torill Neset.

I stedet for 120 personer som får korona-vaksine neste uke, vil bare 30 personer få vaksine. Personer født i 40 og 41 vil da få Pfizer-vaksine.

– Blir det bestemt at AstraZeneca senere kan brukes, så har vi vaksinedosene. De kan lagres opp mot seks måneder, så de har vi på lager uansett, sier Neset.

Endrer intervall på Pfizer

Kommunedirektøren kan ikke si helt sikkert hvor mange som allerede har fått AztraZeneca-vaksinen da hun ikke har tallene for seg da AAB snakker med henne, men hun tror det er rundt 60-70 personer som har mottatt denne vaksinen. I hovedsak er det helsepersonell som har fått denne vaksinen.

Foreløpig foregår vaksineringene på torsdager, men kommunedirektøren forteller at hvis de får flere ulike vaksiner hver uke, kan det bli aktuelt å dele det opp.

– Det kommer helt an på hvilke vaksiner vi får og hvor mange doser vi får, men det kan bli aktuelt å vaksinere flere dager i uken. Da har vi planer om å ha egne dager for de ulike vaksinene, men vi må nesten bare vente og se hva vi får, sier hun.

Kommunen fikk også nylig beskjed om at intervallene på Pfizer-vaksinen endres. Tidligere ble det opplyst om at det skulle gå tre uker mellom første og andre dose. Dette er nå endret til seks uker.

– Det betyr at etter hvert vil det være flere som får dose én. Det er gunstig av mange grunner.

Les også

Risør legger vekk AstraZeneca-vaksinen etter dansk vaksinestans

Kommentarer til denne saken